Ce trebuie să faci pentru a adopta un copil în România? Care sunt cei 9 pași obligatorii
Subiectul aducerii pe lume a unui copil afectează multe cupluri care se confruntă cu problema infertilității. Gândul că ar putea adopta un nou membru al familiei le mai dă însă o speranță.
În România, procedurile de adopție nu sunt chiar dintre cele mai simple, dar, cu răbdare, pot fi parcurse toate etapele.
Iată care sunt, pe scurt, cei nouă pași de urmat:
- Contactarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din sectorul sau județul în care locuiți. Aici se vor depune o cerere de evaluare și actele necesare pentru dosarul de adopție.
- Urmează întâlnirile cu un asistent social (cel puțin 6 la număr) și cu un psiholog (aproximativ 4 la număr) care vă vor evalua și pregăti pentru adopție.
- Ulterior, veți primi atestatul de familie sau persoana aptă să adopte (în condițiile în care nu aveți un partener).
- Persoanele care v-au evaluat vă vor contacta în momentul în care veți putea face cunoștință cu viitorul vostru copil.
- Chiar dacă între voi și copil s-a stabilit o legătură de la început și v-ați plăcut de la prima întâlnire, veți avea nevoie de mai mult timp petrecut împreună pentru ca specialiștii să se asigure că vă potriviți.
- În momentul în care specialiștii sunt siguri că vă potriviți ca familie, vor solicita tribunalului să vă încredințeze copilul în vederea adopției, pe o perioadă de 90 de zile.
- În acest timp, specialiștii DGASPC vă vor vizita de două ori pe lună pentru a observa modul în care decurg lucrurile în noua voastră familie.
- Dacă sunteți fericiți și dacă vă doriți să deveniți oficial părinți, tribunalul va încuviința adopția.
- De-abia acum sunteți cu adevărat părinți. Specialiștii vă vor vizita în următorii 2 ani (aproximativ o dată la 3 luni) pentru a vă ajuta și consilia.
This browser does not support the video element.