Subiectul aducerii pe lume a unui copil afectează multe cupluri care se confruntă cu problema infertilității. Gândul că ar putea adopta un nou membru al familiei le mai dă însă o speranță.
În România, procedurile de adopție nu sunt chiar dintre cele mai simple, dar, cu răbdare, pot fi parcurse toate etapele.
Iată care sunt, pe scurt, cei nouă pași de urmat:
Contactarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din sectorul sau județul în care locuiți. Aici se vor depune o cerere de evaluare și actele necesare pentru dosarul de adopție.
Urmează întâlnirile cu un asistent social (cel puțin 6 la număr) și cu un psiholog (aproximativ 4 la număr) care vă vor evalua și pregăti pentru adopție.
Ulterior, veți primi atestatul de familie sau persoana aptă să adopte (în condițiile în care nu aveți un partener).
Persoanele care v-au evaluat vă vor contacta în momentul în care veți putea face cunoștință cu viitorul vostru copil.
Chiar dacă între voi și copil s-a stabilit o legătură de la început și v-ați plăcut de la prima întâlnire, veți avea nevoie de mai mult timp petrecut împreună pentru ca specialiștii să se asigure că vă potriviți.
În momentul în care specialiștii sunt siguri că vă potriviți ca familie, vor solicita tribunalului să vă încredințeze copilul în vederea adopției, pe o perioadă de 90 de zile.
În acest timp, specialiștii DGASPC vă vor vizita de două ori pe lună pentru a observa modul în care decurg lucrurile în noua voastră familie.
Dacă sunteți fericiți și dacă vă doriți să deveniți oficial părinți, tribunalul va încuviința adopția.
De-abia acum sunteți cu adevărat părinți. Specialiștii vă vor vizita în următorii 2 ani (aproximativ o dată la 3 luni) pentru a vă ajuta și consilia.
Mircea Tudose a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa.
Cu numeroase citeste mai mult