Sfântul Andrei este sărbătorit joi, în data de 30 noiembrie. În această zi specială, există mai multe tradiții de care credincioșii țin cont. Una dintre ele spune că poți avea noroc și prosperitate, dacă urmezi ritualul corespunzător.
Sfântul Apostol Andrei este unul dintre cei mai sfinți sărbătoriți în calendarul ortodox, fiind considerat ocrotitorul românilor. Acesta și fratele său au provenit dintr-o familie săracă, fiind copiii pescar din Galileea, pe nume Iona. Cei doi băieți au preluat meseria de la tatăl lor până într-o zi când au auzit predica lui Ioan Botezătorul despre venirea lui Mesia. Sfântul Andrei chiar a fost martor la botezul lui Iisus Hristos.
Citește și: CUM VA CIRCULA METROUL ÎN MINIVACANȚA DE 1 DECEMBRIE. ANUNȚUL OFICIAL FĂCUT DE METROREX
Tradiția spune că, pentru a avea noroc și prosperitate, credincioșii trebuie să pună boabe de grâu la înmuiat în apă, în seara zilei de 29 noiembrie. Următoare zi, de Sfântul Andrei, boabele trebuie scoase din apă și așezate pe un șervet umed sau în pământ, într-un recipient sau într-o farfurie. Mai apoi, ele trebuie lăsate să crească, iar în ajunul Crăciunului se taie vârful verde al grâului și se folosește pe post de decorațiune la masa de sărbători.
Potrivit tradiției, micuța recoltă va aduce noroc, prosperitate și sănătate în casă. Totuși, există și alte obiceiuri pentru ziua de Sfântul Andrei, precum:
Mai mult decât atât, există anumite obiceiuri care prevestesc viitorul. Spre exemplu, dacă în seara de 29 noiembrie este cerul senin, înseamnă că iarna va fi blândă. De asemenea, fetele pot urma diferite ritualuri pentru a afla cine le este alesul.
Credincioșii pot cânta pe data de 30 noiembrie și un colind special, închinat Sfântului Andrei.
„Colo pe grindei, / Crâng de alunei, / Val de arţărei, / Sfânta mănăstire, / Loc de tăinuire / Și tămăduire, / Și pitește-n tei / Casa lui Andrei, / De la schit la cruce, / Scara care duce, / Din cruce la schit, / Scări de coborât… / De la schit în sus, / Crucea lui Iisus, / De la cruce în tei / Casa lui Andrei…/ La schitul din tei/ Crucea lui Andrei, / Cine că-mi venea/ Si descăleca?/ Venea Decebal/
Călare pe-un cal, / Sfinții că-i găsea, / Cu ei că-mi vorbea, / Dar nu se închina, / Nici cruce-și făcea. / La schitul din tei, / Crucea lui Andrei, / Traian că venea, / La slujbă ședea, / Slujba asculta, /
Și îngenunchea, / Și nu se închina… / Pe murg călărea/ Și cale-și lua, / La cetatea lui, / A Trofeului…/ Andrei col-la schit/ Uita c-a ieșit, / Cu papucii lui, / Talpa raiului, / Și potcapul lui/ Arca cerului, / Cu vesminte sfinte, / Frații înainte, / Cu toiag și cruce, / Candele-n răscruce, / Lumânări aprinse, / Vâlvătăi cuprinse… / Iară Sânt Andrei/ Sub crucea din tei, / Schitul din grindei, / Se roagă mereu/ La bun Dumnezeu”, sunt versurile colindului, potrivit crestinortodox.ro.