Ziua de 13 iunie aduce o sărbătoare importantă pentru credincioși. În fiecare an, la 40 de zile de la Sfintele Paști, Biserica Ortodoxa sărbătorește praznicul Înălțării Domnului, iar sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Potrivit tradițiilor și obiceiurilor, există anumite activități care sunt interzise în această zi, dar și unele obiceiuri prin care cei care le îndeplinesc își asigură noroc pentru tot anul.
Joi, 13 iunie, este zi de sărbătoare pentru credincioși. Au trecut 40 de zile de la sărbătorile pascale, iar asta înseamnă că este sărbătorită Înălțarea Domnului. De această sărbătoare se leagă numeroase tradiții și obiceiuri, iar creștinii își încep ziua la biserică, ascultând slujba specifică. Lucrul pe care trebuie să îl faci de Înălțarea Domnului pentru a avea noroc tot anul.
(CITEȘTE ȘI: DE CE NU E BINE SĂ SPELI CÂND E SĂRBĂTOARE CU CRUCE ROȘIE ÎN CALENDARUL ORTODOX)
În fiecare an, la 40 de zile de la Sfintele Paști, Biserica Ortodoxa sărbătorește praznicul Înălțării Domnului. Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendar, iar de ea se leagă numeroase tradiții și obiceiuri. De exemplu, în această zi, de pe mesele românilor nu trebuie să lipsească ouăle roșii.
Tradiția spune că aceia care vor mânca un ou roșu în ziua de 13 iunie vor avea parte de noroc tot anul. De asemenea, din meniu nu au cum să lipsească nici cozonacul, pasca, brânza și vinul roșu, însă aceste alimente trebuiesc duse întâi la slujba de la biserică pentru a fi sfințite, iar apoi trebuiesc mâncate alături de familie sau împărțite celor nevoiași.
De asemenea, în popor exista credința că odată cu Înălțarea Domnului, se înalță și sufletele celor adormiți de la Săptămâna Luminată încoace. Aceste sufletele rătăceau, deveneau strigoi și provocau neajunsuri oamenilor și animalelor. De aceea în această zi se practicau ritualuri magice de apărare.
De exemplu, erau culese și sfințite plante despre care se crede că au proprietăți apotropaice, precum leuștean, alun, paltin. Oamenii se încingeau peste brâu cu ramuri de leuștean, care îi protejau de sufletele rătăcitoare și erau date de pomana bucate pentru morți.
De asemenea, sărbătoarea Înălțării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor. Astfel, în toate bisericile, mânăstirile și catedralele ortodoxe din țară se face pomenirea tuturor eroilor romani căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de lupta pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.