Ce trebuie să faci dacă te întâlnești cu ursul pe munte. Cum poți evita tragedia din Jepii Mici

Publicat: 10/07/2024 | 15:21
Sursă foto: Pixabay

În ultimul timp, în România au avut loc evenimente tragice în care urșii au părăsit zona lor naturală și au intrat în contact cu oamenii sau i-au atacat. Din acest motiv, este esențial să fim familiarizați cu câteva reguli simple care trebuie urmate. Iată ce trebuie să știi și să faci atunci când te întâlnești cu ursul pe munte!

Marți, 9 iulie 2024, o tânără în vârstă de 19 ani și-a găsit sfârșitul după ce a fost atacată de urs. Nici ea, nici iubitul ei, cel cu care se afla în drumeție pe munte, nu au știut ce să facă în momentul în care animalul sălbatic a sărit din copaci și a prins-o de picior pe fată. Maria Diana a fost târâtă de urs, iar în încercarea de a se salva, a căzut într-o râpă adâncă de 120 de metri.

Medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viața tinerei, fiind declarat decesul la fața locului. În cazul ursului, care se pare că era un exemplar extrem de agresiv, salvamontiștii au decis să-l împuște.

Citește și: DE-A RÂSU` – PLÂNSU` ! A FOST DESCHIS DOSAR PENAL PENTRU BRACONAJ ÎN CAZUL TINEREI UCISE DE URS

Ce trebuie să faci dacă te întâlnești cu ursul pe munte

Nu e primul astfel de incident, iar salvamontiștii trag un semnal de alarmă. Iată ce trebuie să știți în cazul în care vă întâlniți cu un urs pe traseele montane!

În primul rând, verifică întotdeauna dacă zona în care mergi nu este cunoscută pentru prezența sau atacurile urșilor, indiferent dacă te plimbi simplu, culegi ciuperci sau fructe de pădure. Este o măsură de precauție esențială să te asiguri în acest sens.

Evită să mergi singur pe munte. Este mai sigur să te deplasezi într-un grup de patru sau mai mulți oameni și să rămâneți împreună. Grupurile mari sunt mai puțin vulnerabile la atacuri, iar în caz de urgență, un membru al grupului poate cere ajutor.

Fă zgomot constant. Chiar dacă urșii sunt animale sălbatice, sunt de obicei speriați de zgomot sau sunete neobișnuite. Prin urmare, atunci când ești însoțit de alți oameni, asigură-te că vorbiți tare sau cântați. Poți purta un clopoțel anti-urs, numit BellBear, atașat de rucsac, care va suna în timp ce te miști. Clopoțelul este dotat cu un magnet care oprește sunetul atunci când nu este necesar.

Evită să fluieri, să folosești fluierul sau să țipi, deoarece aceste sunete pot părea unui urs că un animal este în suferință, ceea ce ar putea atrage atenția acestuia, notează agrointel.ro.

Ține cont de vreme atunci când alegi să pleci pe munte, te poate feri de urși

  • Verifică prognoza meteo: Evită să pleci în pădure pe ceață sau ploaie, deoarece aceste condiții cresc riscul întâlnirii cu urșii.
  • Evită zonele cu vizibilitate redusă: Mergi pe poteci largi și bine vizibile pentru a preveni întâlnirile neașteptate cu urșii.
  • Nu te panica: În cazul unei întâlniri cu ursul, păstrează-ți calmul și nu fugi. Fuga te face vulnerabil.
  • Poartă un fluier puternic: Acesta poate alunga ursul și te poate ajuta să semnalezi prezența ta în caz de urgență.
  • Fă zgomot: Vorbește tare sau cântă pentru a alerta urșii de prezența ta și a evita întâlnirile surpriză.
  • Evită alimentele cu miros puternic: Împachetează bine hrana pentru a nu atrage urșii.
  • Fii atent la ursoaicele cu pui: Ele sunt mai agresive și trebuie evitate cu orice preț.
  • Urcă într-un copac: În caz de pericol extrem, urcarea într-un copac poate salva viața. Ursul este un bun cățărător, dar de obicei nu va urca dacă nu este provocat.
  • Nu te lupta cu ursul: Nu încerca să recuperezi animalele sau obiectele atacate de urs. Suna imediat la salvatori și așteaptă într-un loc sigur.
  • Păstrează calmul și fă mișcări lente: Nu provoca ursul și îndepărtează-te încet, fără a-i întoarce spatele.
  • Rămâi cu grupul: Dacă ești într-un grup, mențineți-vă calmul și mișcați-vă încet împreună, ca un singur corp, pentru a evita iritarea ursului.

Obiectele pe care trebuie să le ai cu tine în drumeție

Pentru a te feri de urși în timpul drumeției tale pe munte, este esențial să ai la tine anumite obiecte. Iată ce nu trebuie să-ți lipsească din rucsac atunci când te afli pe un traseu montan!

  • Spray cu piper: Eficient pentru autoapărare, emite un jet de substanță iritantă care poate descuraja un urs agresiv.
  • Fluier: Poate atrage atenția și speria ursul cu sunete puternice, oferindu-ți timp să te retragi în siguranță.
  • Bețe de trekking sau baston de hiking: Folosește-le pentru a face zgomot și a părea mai mare în fața ursului, descurajând astfel un potențial atac.
  • Sirena de buzunar: Sunetele puternice pot alunga ursul și pot atrage ajutor în caz de urgență.
  • Lanternă puternică: Poate speria ursul și îi poate distruge vederea temporar, utilă în întâlnirile nocturne.

Citește și: FILMUL TRAGEDIEI DE LA JEPII MICI. DIANA MARIA, TÂNĂRA DE 19 ANI, A FOST ATACATĂ DE URS ÎN TIMP CE ERA ÎN TELEFON CU OPERATORUL 112: ”ȚIPA DISPERATĂ CĂ SE APROPIE! A FOST GROAZNIC”

This browser does not support the video element.