Ministerul Sănătății a transmis câteva recomandări cu privire la ce trebuie să facă românii care prezintă simptome specifice COVID.
Potrivit Ministerului Sănătății, simptomele care ar trebui să ne dea de gândit sunt:
Astfel de simptome ar trebui să ne trimită urgent la testare, la medicul de familie, la farmacie (acolo unde se poate face testul COVID) sau la un laborator pentru testare.
Dacă testul este negativ, se face o retestare cu test RT-PCR.
Dacă testul este pozitiv, există trei variante:
1: dacă avem simptome ușoare și cel mult un factor de risc, vom rămâne sub observația medicului de familie și vom primi tratamentul ambulatoriu până la însănătoșire.
2: dacă avem simptome ușoare sau medii, dar avem cel puțin doi factori de risc, vom fi trimiși pentru consultație și tratament la un Centru de evaluare, după care vom primi tratamentul ambulatoriu până la însănătoșire.
3: dacă avem simptome agravate, atunci se impune spitalizarea pentru tratament de specialitate.
Între factorii de risc, sunt enumerate bolile cardiovasculare sau respiratorii, obezitate, diabet zaharat, insuficiență renală cronică, imunodepresii, hepatopatii cronice sau vârsta de peste 65 de ani.
Simtomele variantei Omicron a coronavirsului sunt diferite la persoanele vaccinate împotriva virusului, față de cele nevaccinate! În acest sens, profesorul Tim Spector a prezentat nouă simptome date de varianta Omicron a coronavirusului, pe care persoanele vaccinate care se infectează le-ar putea simți.
Cercetătorul a adăugat că Omicronul ”provoacă simptome care seamănă mai mult cu o răceală obişnuită, în special la persoanele care au fost vaccinate, şi mai puţine simptome sistemice generale, cum ar fi greaţă, dureri musculare, diaree şi erupţii cutanate”.
Cele nouă simptome comune în rândul celor vaccinaţi, rezultate din studiul aplicaţiei ZOE Covid, care reuneşte simptomele experimentate de persoanele care au fost testate pozitiv pentru virus, sunt:
– rinoree (curgerea nasului),
– durere în gât,
– strănut,
– durere de cap,
– tuse, greaţă,
– dureri musculare,
– diaree,
– erupţii cutanate.
Sursa foto: Arhiva Cancan