Ce trebuie să faci dacă ai pierdut buletinul sau a fost furat. Riști amendă dacă încalci prevederile
Veste importantă pentru fiecare român cu buletin! Ce trebuie să faci dacă ți-ai pierdut actul de identitate sau dacă ți-a fost furat. Procedurile sunt diferite de această dată.
Pierderea actului de indentitate, sau, în cel mai rău caz, furtul acestuia, reprezintă o problemă gravă pentru orice cetățean. În acest caz, trebuie să te adresezi imediat poliției pentru a-l declara ca fiind pierdut sau furat, după caz. Procedura este mai complexă dacă actul a fost furat, iar cei care nu declară la timp că nu mai dețin actul de identitate vor avea de suportat amenzi.
În cât timp poți declara că ți-ai pierdut actul de identitate sau ți-a fost furat
Dacă te afli într-una dintre aceste două situații, trebuie să știi că poți depune o declarație pe propria răspundere, la Direcția pentru Evidența Persoanelor, de pe raza teritoriului din care faci parte, în termen de maximum 24 de ore. Mai mult decât atât, trebuie să deții fie un pașaport sau un permis de conducere, legitimație de serviciu sau livret militar cu fotografia ta, pentru a-ți dovedi identitatea.
În termen de maximum 15 zile este obligatoriu să soliciți eliberarea unui buletin nou, altfel, vei fi amendat cu suma de 100 de lei.
(CITEȘTE ȘI: Vești proaste pentru șoferi! Se introduc reguli și sancțiuni noi în Codul Rutier)
Actele de care aveți nevoie pentru eliberarea unui buletin nou
- cerere pentru eliberarea actului de identitate;
- actul de identitate și cartea de alegător, după caz;
- certificatul de naștere și certificatul de căsătorie, după caz, original și copie;
- certificatul/hotărârea de divorț, după caz, original și copie;
- certificatul de deces al soțului/soției decedat/decedate, în cazul soțului supraviețuitor, original și copie;
- certificatele de naștere ale copiilor cu vârstă mai mică de 14 ani, original și copie;
- documentul cu care se face dovadă adresei de domiciliu și, după caz, cel cu care se face dovadă adresei de reședința, original și copie;
- dovadă eliberată de unitatea de poliție unde a fost reclamat furtul, dacă este cazul;
- un document emis de instituții sau autorități publice – pașaport, permis de conducere, legitimație de serviciu, livret militar ori diplomă de absolvire a unei instituții de învățământ, cu fotografie de dată recentă, original și copie;
- chitanță care dovedește plata taxei cărții de identitate