Cu toții ne-am schimbat la un moment dat telefonul mobil, fie că ne doream unul mai performant sau pur și simplu nu mai eram mulțumiți de cel vechi. În cazul în care dorim să ne vindem telefonul, este foarte important să-l golim de toate informațiile personale ce se află în el. Citiți în continuare care este metoda recomandată de specialiști pentru a goli complet memoria unui telefon mobil.
Telefoanele mobile inteligente sunt aproape indispensabile pentru fiecare dintre noi. În plus, apariția unor modele noi ne îmbie să ne schimbăm tot mai des telefonul. Astfel, nu de puține ori ne-am confruntat cu situația în care ne-am luat un smartphone nou, iar pe cel vechi îl vindem, sau îl oferim unei rude sau unui prieten. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l facem înainte de a renunța la telefonul vechi este de a-l goli de informațiile personale care sunt stocate în el.
(CITEȘTE ȘI: Ai smartphone Android? Cele 9 aplicații virusate pe care trebuie să le dezinstalezi ACUM)
Mai exact, este foarte important să aducem telefonul vechi la setările din fabrică, deoarece există posibilitatea ca o parte din date să rămână în memoria acestuia.
Potrivit unui profesor de infrastructuri de securitate IT de la FAU Erlangen-Nürnberg, datele sincronizate în cloud vor fi afectate atunci când resetăm telefonul. Totuși, acestea vor putea fi accesate cu ajutorul altor dispozitive. Oficiul Federal pentru Securitatea Informației (BSI) recomandă, de asemenea, scoaterea cardurilor SD externe din telefonul mobil, înainte de a-l vinde. Astfel, vom minimiza riscul recuperării datelor noastre personale de către altcineva.
Potrivit specialiștilor, datele pe care doriți să le păstrați, trebuie păstrate într-o copie de rezervă. Backup-urile pot fi stocate într-un computer, sau pe un hard-disk extern, stick USB, etc.
După ce au fost scoase din telefon memoria externă și cardurile SIM, trebuie să vă deconectați de la conturile pe care le aveați. Pe smartphone-urile cu sistem de operare Android, acest lucru se poate face prin setările din zona „Parole” și apoi, „Conturi”. Aici vor fi listate toate conturile conectate care pot fi eliminate individual.
După ce recuperați și datele criptate cu parolă, puteți trece la resetarea completă a telefonului. În cazul în care telefonul a fost resetat pentru prima oară la setările din fabrică, specialiștii recomandă suprascrierea datelor. Mai exact, modul cel mai eficient pentru a face acest lucru este filmarea unui perete alb până când memoria telefonului se umple complet. Filmarea umple memoria cu date irelevante și suprascrie datele mai vechi. Apoi, ca un ultim pas de siguranță, puteți reseta încă o dată telefonul la setările din fabrică.
„Puteți, de exemplu, să filmați un perete alb până când memoria este plină”.
În ciuda faptului că măsurile de siguranță de pe noile smartphone-uri sunt foarte bune, decriptarea nu poate fi niciodată exclusă complet. Multe date rămân pe telefoane în formă criptată. Astfel, cea mai sigură variantă este să vindeți smartphone-ul vechi prietenilor sau cunoscuților, sau să folosiți dispozitivul până când se strică.