Ce trebuie să facă fetele în ziua de Sf. Gheorghe. Toate tinerele care vor să se mărite cu bărbați bogați, obligate să păstreze tradiția

Publicat: 23/04/2023 | 10:19

Astăzi, pe data de 23 aprilie, sărbătorim Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, unul dintre cei mai venerați sfinți din calendarul creștin-ortodox. Există numeroase tradiții care sunt respectate de ani de zile de creștinii ortodocși. Pentru fetele care vor să se mărite, există un obicei pe care trebuie să-l facă pentru a atrage pețitorul pe care și-l doresc.

Conform legendelor populare, Sfântul Gheorghe este considerat „străjer al timpului”, împreună cu Sfântul Dumitru, fiind încredințați de Dumnezeu cu cheile vremii și putând să închidă sau să deschidă vremea, în funcție de purtarea oamenilor.

Una dintre cele mai cunoscute reprezentări ale Sfântului Gheorghe este aceea de „omorâtor al balaurului”, care ilustrează legenda conform căreia acesta a ucis un balaur care amenința o cetate.
Conform calendarului popular, sărbătoarea Sfântului Gheorghe este dedicată timp de 3 zile: 22 aprilie, ajunul sărbătorii, 23 aprilie, ziua propriu-zisă a sărbătorii și 24 aprilie, când este sărbătorit calul Sfântului. În ajunul sărbătorii, numit popular Sângiorzul vacilor sau Alesul, se desfășoară o serie de obiceiuri care marchează începutul anului pastoral și care sunt dedicate ciobanilor.

Acestea includ alegerea ciobanilor, a locului unde se va face strunga sau stâna, alegerea mieilor și pregătirea oilor pentru primul muls, precum și prepararea primului caș.

Tradiția pe care trebuie să o respecte fetele care își doresc să se căsătorească

Există multe tradiți asociate cu sărbătoarea Sfântului Gheorghe. Una dintre ele spune că,  fetele care vor să se mărite, în dimineața zilei de 23 aprilie, trebuie să meargă pe ascuns în pădure pentru a culege mătrăgună și năvalnic. Amintim că acestea sunt ierburi otrăvitoare. În popor, acestea erau puse în pod sau sub streașină, pentru a atrage pețitori bogați.

Tradiții de Sfântul Gheorghe / foto: Facebook

CITEȘTE ȘI: Mesaje de Sfântul Gheorghe, 23 aprilie. Cele mai frumoase urări pentru familie, prieteni și colegi

Alte tradiții de Sfântul Gheorghe

  • Oamenii se spală, înainte de răsăritul soarelui, pentru a fi sănătoși tot anul;
  • Se spune că nu este bine să dormi în această zi, pentru că acela ia somnul mieilor şi tot anul e somnoros;
  • Oamenii se cântăresc pentru a fi sănătoşi tot anul şi pentru a se proteja de farmece;
  • Gunoiul adunat în ziua de Sf. Gheorghe se pune la rădăcina pomilor, ca să rodească bine.

Sursa: DOXOLOGIA.RO

VEZI ȘI: Sfântul Gheorghe, tradiții, obiceiuri și superstiții românești. Ce să nu faci pe 23 aprilie 2023. Atrage ghinion