Zilele de vara sunt propice intalnirilor la un gratar cu prietenii sau sandvisurilor ciugulite in timpul unei plimbari. Chiar daca aceste preparate sunt savuroase, nu inseamna ca sunt si sanatoase. Iata cateva reguli pentru a-ti asigura o alimentatie echilibrata in perioada verii:
– fasolea verde este cea mai buna in aceasta perioada. Preparata la aburi sau gatita cu putina smantana, isi pastreaza calitatile nutritive, ramanand un aliment dietetic. – profita de pepenii galbeni si verzi, plini de apa, proaspeti si savurosi. Continutul scazut de calorii fac din ei niste fructe pe care le poti savura pe saturate. – lasa deoparte bauturile acidulate prea dulci si fara valoare nutritiva. In schimb, bea apa minerala sau de la robinet, pe care o poti aroma cu suc de lamaie proaspat. Daca-ti place ceaiul, poti alege dintr-o varietate de sortimente. Ceaiul verde contine antioxidanti, de aceea este benefic dupa expunerea la soare, iar unele ceaiuri din fructe contin vitamina C. – poti sa continui cu fripturile, dar cu conditia sa alegi carne slaba si sa eviti carnatii. Este de preferat sa folosesti grilul electric in devafoarea gratarului clasic, montat in curte sau la iarba verde, al carui fum este toxic.
– fructele de vara constituie o excelenta sursa de antioxidanti, in special de vitamina C, licopen si betacaroten. Cum acestea reunesc o mare cantitate de nutrienti benefici, poti sa le consumi simple, adaugate in salate, iaurturi sau ca garnitura la prajiturile prea dulci.
– menta are si ea locul sau in meniurile de vara, deoarece calmeaza stomacul dupa masa, favorizand astfel o buna digestie. Fa ca masa ta sa fie si mai savuroasa, adaugand ierburi proaspete si cu un miros placut, ca busuioc si coriandru.
– nu ezita sa cedezi tentatiei de a savura, din cand in cand, inghetata. Daca te simti vinovata atunci cand nu reusesti sa rezisti ispitei, gandeste-te la faptul ca inghetata este facuta din produse lactate, deci este bogata in calciu, care contribuie la sanatatea oaselor.