Tradiții și obiceiuri de Crăciun. Crăciunul este o sărbătoare deosebit de importantă. În România, se celebrează pe data de 25 decembrie. Alte popoare îl sărbătoresc, însă, pe 7 ianuarie, după stilul vechi. Colindul este cel mai frumos obicei în această perioadă. Este cântat de copii, dar și de oameni trecuți prin viață. Cântecele de stea, vifleemul, pluguşorul și sorcova fac parte din ritualul colindelor. Se joacă vasilica, jocuri cu măşti (ţurca, cerbul, brezaia), teatru popular, dansuri (căluţii, căluşarii). Dacă vrei noroc şi dragoste în anul următor, e bine să pui în brad o… monedă.
(VEZI AICI: IGNATUL: TRADIȚII ȘI OBICEIURI ÎN ZIUA SACRIFICĂRII PORCULUI DE CRĂCIUN)
Traditii si obiceiuri de Craciun. Între Crăciun și Bobotează (6 ianuarie), colindătorii merg cu steaua. Ei interpretează colinde care amintesc de viața Domnului sau “Steaua sus răsare” și “Trei crai de la răsărit”. Steaua folosită la colinde se confecționează, de regulă, din lemn uşor şi are mai multe colţuri. Se împodobeşte cu hârtie colorată și are fixată la mijloc o iconiţă cu Maica Domnului şi Isus Hristos.
Colindătorii trec pe la porțile caselor și întreabă:
“Primiți cu steaua?, Primiți cu steaua?”. Se continuă cu “Cine primește / Steaua frumoasă / Și luminoasă / Cu colțuri multe / Și mărunte / De la nașterea lui Hristos dăruite”.
Colindătorii sunt primiți în casă sau în curte. La sfârșit, ei sunt răsplătiți. În vremurile vechi primeau covrigi, nuci, mere, cozonac. Acum sunt răsplătiți cu bani.
(VEZI AICI: TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE CRĂCIUN. CE SĂ FACI ŞI CE NU E BINE SĂ FACI DACĂ VREI SĂ AI UN AN NOU PROSPER)
De secole întregi se crede că puternica rugăciune rostită în fața bradului ajută cuplurile să devină părinți, chiar dacă, la momentul actual, sănătatea nu le permite să-și îndeplinească acest vis. Aspiri la un salariu mai bun sau la suplimentarea veniturilor prin obținerea unor colaborări pe termen lung în noul an? Agață în brad o monedă înfășurată în hârtie și legată cu ață roșie de o crenguță. În 2019 vei trece printr-o perioadă înfloritoare și vei avea o stare de beatitudine. Moneda e semnul stabilității financiare, familiale și al dragostei. Schimburile de replici dure cu partenerul de viață sau cu alte rude se vor rări considerabil, iar dacă încă nu ai un iubit îl vei găsi în curând.
Când oamenii nu primesc colindători, închid uşile sau nu oferă daruri, efectele magice sunt opuse, ei încălcând regulile acestui obicei.
Traditii si obiceiuri de Craciun. Când doi oameni se întâlnesc în perioada Crăciunului unul spune: “Dumnezeu s-a născut”, iar celălalt răspunde “Adevărat s-a născut”.
Repertoriul obiceiurilor şi tradiţiilor româneşti cuprinde şi o seamă de datini, practici, superstiţii, sfaturi cu originea în credinţe şi mituri străvechi sau creştine.
În dimineața de Craciun este bine să ne spălăm pe față cu apă curgătoare, în care punem o monedă de argint. Vom fi astfel curați ca argintul, feriți de bube și beteșuguri, care vor merge pe vale-n jos.
Traditii si obiceiuri de Craciun. În noaptea de Crăciun mulți oameni lasă o lumânare aprinsă, de multe ori la icoana lui Iisus Hristos. Astfel, norocul va vedea casa în întuneric și va putea intra înăuntru.
În ziua de Crăciun nu se face curăţenie şi nu se aruncă gunoiul, altfel alungi norocul. Masa din Ajunul Crăciunului nu se consumă până nu este sfințită de preot.
(CITEȘTE ȘI: Craciunul fara porc e ca femeia fara toc! Reporterii CANCAN.ro iti arata de unde poti cumpara cea mai ieftina carne!)
Obiceiul împodobirii pomului de Crăciun s-a suprapus peste un vechi obicei al incinerării Butucului (zeul mort) în noaptea de Crăciun. Acest obicei simboliza moartea şi renaşterea divinităţii şi a anului la solstiţiul de iarnă. Obiceiul a fost atestat la români, aromâni, letoni şi sârbo-croaţi.