Ce tradiții și superstiții sunt pe data de 14 septembrie, de Înălțarea Sfintei Cruci. Iată ce nu e bine să faci
Creștinii sărbătoresc pe data de 14 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci. În această zi sunt multe tradiții, obiceiuri și superstiții pe care credincioșii le respectă an de an. Iată ce trebuie să știi ca să-ți meargă bine!
În fiecare an, pe data de 14 septembrie, creștinii prăznuiesc Înălțarea Sfintei Cruci, o sărbătoare de mare însemnătate pentru credincioși. Spre deosebire de alte sărbători, Înălţarea Sfintei Cruci se cinsteşte cu post aspru, Crucea fiind un simbol al victoriei asupra morţii şi păcatului.
Prin această sărbătoare creștinii comemorează două evenimente deosebite din istoria lemnului crucii:
- aflarea crucii (de către Sfânta Elena, mama împăratului Constantin cel Mare) pe care a fost răstignit Iisus și înălțarea ei solemnă, în văzul tuturor, de episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie 326;
- readucerea lemnului crucii de la perși, în anul 629, pe timpul împăratului bizantin Heraclius I, care a depus-o în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, după care patriarhul Zaharia de Ierusalim a înălțat-o în văzul tuturor, la 14 septembrie 630.
Ce tradiții și superstiții sunt de Înălțarea Sfintei Cruci
De Ziua Crucii se adună ultimele plante medicinale (boz, micşunele, mătrăgună, năvalnic) , duse la biserică împreună cu buchete și busuioc, așezate în jurul crucii și sfințite. Plantele astfel sfințite sunt păstrate în casă, lângă icoană sau într-un alt loc sigur.
Busuiocul sfinţit de Ziua Crucii se pune în vasele de apă ale păsărilor, pentru a le feri de boli.
Deoarece este un moment de pocăință, este de dorit ca postul negru să fie respectat în această zi sfântă. Cei care se roagă și respectă postul negru sunt vindecați de bolile lor.
Usturoiul, nucile, prunele, pepenii galbeni și alte alimente cu semințe asemănătoare crucii nu sunt consumate în această zi.
În Ziua Crucii, se țin ritualuri pentru pomii care au încetat să dea roade. Gospodarii atârnă de crengi crucile de busuioc sfânt și curpeni (tulpini târâtoare de castraveți și pepeni) ale bisericii în speranța că vor da roade.
Dacă tună pe 14 septembrie, va fi o toamnă lungă. O monedă sfințită păstrată într-o poșetă lângă o cruce mică (chiar dacă este din carton) aduce bogăție și spor în munca ta zilnică.
Ce este interzis să faci
- În ziua Înălțării Sfintei Cruci NU este bine să te cerți cu cineva sau să te superi pe cei apropiați și nu numai.
- Pe 14 septembrie NU ai voie să ceri bani sau să pretinzi lucruri, dacă te-ai oferit să ajuți pe cineva.
- La sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci NU ai voie să lucrezi, altfel vei fi condamnat să te îmbolnăvești, potrivit tradiției populare.
- Pe 14 septembrie NU se coase şi nu se tricotează. Totodată este interzis să prelucrezi lâna, să speli sau să mături gospodăria.
- Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci trebuie cinstită ca atare și astfel nu se spală și nu se calcă în această zi.