Ce tip de făină trebuie să alegi pentru cu cozonac pufos. Trucul de care are nevoie orice gospodină

Publicat: 17/12/2022 | 20:21
Cu cât se vinde cozonacul Dubai / foto: Pixabay

Ne apropiem de perioada sărbătorilor, iar gospodinele deja au început pregătirile. Pe mese vor trona preparate ales, însă știm că toată lumea se gândește la desert. Pe masa de Crăciun, în casa multor români, vedeta o să fie cozonacul. Deși toată lumea îl așteaptă, puțini sunt cei care îi știu tainele și reușesc să pună pe masă un cozonac pufos. Secretul unui astfel de preparat se află în alegerea făinii.

Cozonacul este unul dintre deserturile pretențioase. Sunt puține gospodinele care i-au învățat tainele și reușesc să pună pe masa de sărbători un cozonac ca la carte. Cei care își doresc să își încerce norocul și să pregătească un cozonac trebuie să știe că secretul stă în alegerea făinii.

În prezent, pe rafturile magazinelor se găsesc numeroase tipuri de făină. Pentru mulți toate arată la fel, însă fiecare tip este specific unei anumite game de preparate. De exemplu, făina 000 este potrivită pentru aluaturile pufoase și aluaturile de patiserie.  Făina 480 (sau 450) este o făina mult mai fină și este folosită de cofetari. De asemenea, făina 550 este mai dură, folosită pentru aluaturi de biscuiți, brioșe sau foi de plăcintă. Făina 650 este una dintre cele cu cel mai mare conținut de gluten și se folosește pentru pâinea, pizza, focaccia.

(CITEȘTE ȘI: CÂT A AJUNS SĂ COSTE UN KILOGRAM DE COZONAC ÎN DECEMBRIE 2022. ALIMENTUL „VEDETĂ” ESTE MAI SCUMP CU APROAPE 20% FAȚĂ DE ANUL TRECUT)

 

Făina ideală pentru cozonac

În ceea ce privește cozonacul, cea mai bună făină este făina 000. Aceasta ajută la prepararea unui aluat aerat, iar rezultatul o să fie un cozonac extrem de pufos, ce se va desprinde în fâșii. Dacă am stabilit ce tip de făina folosim, trebuie să mai știm și că făina este un aliment sensibil, iar felul în care o păstrăm influențează rezultatul final. Aceasta trebuie păstrată în recipiente închise ermetic și ținute departe de umezeală.

Atunci când preparăm cozonacul trebuie să ținem cont și de drojdia pe care o folosim. Ideală este drojdia proaspătă. Aceasta face aluatul să crească frumos, îi crește volumul și nu îl lasă a scădea. Însă, și drojdia uscată poate să fie o variantă, dar doar cea specială pentru cozonac.

(VEZI ȘI: REȚETA DE COZONAC A LUI CĂTĂLIN SCĂRLĂTESCU. CE INGREDIENT SECRET FOLOSEȘTE CELEBRUL CHEF DE LA ANTENA1)