Ce teroare a trăit fostul bucătar al lui Nicolae Ceaușescu: „Stăteam cu frică atunci când…”

Publicat: 18/09/2024 | 13:24

La mai bine de trei decenii de la execuția lui Nicolae Ceaușescu și a soției sale, Elena, detalii inedite din viața cuplului dictatorial continuă să iasă la lumină. De data aceasta, unul dintre bucătarii care a lucrat pentru ei, Ion Lăpușneanu, a făcut o serie de dezvăluiri în cadrul emisiunii Viața fără filtru. Iată ce a spus acesta!

Ion Lăpușneanu a lucrat mulți ani în serviciul cuplului Ceaușescu și spune că, în ciuda puterii pe care o deținea, Nicolae Ceaușescu se mulțumea cu alimente simple. Acesta a vorbit despre obiceiurile alimentare ale fostului lider comunist și, în mod special, despre ultima comandă primită înainte de fuga cu elicopterul din București, pe 22 decembrie 1989.

Citește și: SCEPTRELE LUI NICOLAE CEAUȘESCU DIN COMUNISM, RECUPERATE ȘI SCOASE LA VÂNZARE! PREȚUL IREAL CARE SE CERE PE UNUL SINGUR

Ce declarații a făcut Ion Lăpușneanu

Deși în perioada comunistă Ceaușescu avea acces la orice își dorea în materie de gastronomie, Lăpușneanu a subliniat că dictatorul nu era adeptul risipei. De asemenea, el a menționat că, în ciuda restricțiilor autoimpuse în viața de zi cu zi, la vizitele oficiale Ceaușescu insista ca mesele să fie impresionante.

„Sincer, ei nu își comandau decât ce mâncau. Nu erau cu fructe de mare, nu. Pește românesc cu saramură, pâine de casă pe care o făceam acolo. Luau exact cât mâncau, nu era jaf. Nu exista ca acum. El voia o porție de antricot de vită cu floare, ea o porție de șalău, atât se făcea. După ce mâncau, ce rămânea, chema securiștii și îi trimitea să dea la grădinari. Noi toate platourile pe care le făceam le sigilam și semnam pe ele. Stăteam cu frică atunci când serveam și apoi ne suna colonelul și ne spunea că e ok.”, a dezvăluit fostul bucătar al Ceaușeștilor, în emisiunea Viața fără filtru.

Ultima masă a lui Nicolae Ceaușescu rămâne învăluită în mister. Nea Nelu, fostul bucătar al cuplului dictatorial, cunoscut sub acest nume de către cei din jur, a dezvăluit ce a cerut Ceaușescu să i se pregătească înainte de a părăsi în grabă Palatul. Fiecare fel de mâncare servit dictatorului era mai întâi supus unei degustări atente, ca parte a măsurilor stricte de securitate.

„A venit la palat cu elicopterul și a venit Suzana și mi-a zis să îi pregătesc repede ceva. 1 kg de zahăr, 3 lămâi, o bucată de brânză, două pâini, niște roșii, ardei gras, să le ia cu ei. Le-am pus în folie, nu am mai stat să sigilez.”, a spus Ion Lăpușneanu.

El a mai povestit că, deși Ceaușescu era cunoscut pentru cerințele sale modeste în privința mâncării de zi cu zi, personalul din bucătărie trăia permanent cu teama că ceva ar putea merge prost. Nu se comanda niciodată mai mult decât era necesar, iar orice resturi erau oferite personalului de la palat sau grădinarilor.

Citește și: CEA MAI POPULARĂ STAȚIUNE MONTANĂ DIN ROMÂNIA, PE VREMEA COMUNISMULUI. NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU ADORAU SĂ-ȘI PETREACĂ VACANȚELE ACOLO