Ce sunt obligați românii să recicleze de la 1 ianuarie 2025. Cum trebuie să îi ajute statul
Românii sunt obligați să recicleze de la 1 ianuarie un nou tip de deșeuri! În alte țări s-a început colectarea deja de multă vreme. Cum trebuie să ajute statul? Toată lumea trebuie să știe! Decizia este valabilă la nivelul Uniunii Europene. Declarațiile făcute de preşedintele Asociaţiei Române pentru Reutilizare şi Reciclare Textile (ARETEX), Zoltán Gündisch.
Reciclarea sticlelor de plastic a devenit deja o obișnuință pentru mulți români, iar de anul viitor se vor colecta și deșeurile textile.
Autoritățile competente vor fi obligate să asigure colectarea separată a acestora. Specialiștii sunt de părere că ar fi eficient să se monteze containere speciale pe străzi.
Românii vor fi obligați să recicleze textile
Președintele Asociaţiei Române pentru Reutilizare şi Reciclare Textile (ARETEX) a precizat că la acest moment există la noi în țară inițiative comerciale sau cartiabile prin intermediul cărora se colectează textile.
Există, de asemenea, unele orașe din țară unde se găsesc containere mici speciale pentru haine.
„În acest moment, colectarea selectiva a deşeurilor textile este încă la început în România. Exista câteva iniţiative caritabile sau comerciale prin care se colectează îmbrăcăminte şi încălţăminte folosită, însă cantităţile sunt la o zecime raportat pe cap de locuitor faţă de ceea ce se colectează în alte ţări europene (…) De asemenea, în zona de deşeuri pre-consumator avem mai puţin de 30 la sută din industrie pregătită să sorteze şi să ambaleze deşeul textil cu scop de reciclare, majoritatea cantităţilor ajungând la valorificare energetică sau la groapa de gunoi“, a declarat preşedintele Asociaţiei Române pentru Reutilizare şi Reciclare Textile (ARETEX), Zoltán Gündisch.
Peste 160.000 de tone de deșeuri textile au fost aruncate în fiecare an de români. De cele mai multe ori, hainele ajung la groapa de gunoi.
Citește și: Garanția ambalajelor SGR ar putea crește. Câți bani va lua un român dacă reciclează sticlele
Decizia este benefică mediului
O astfel de decizie este benefică mediului înconjurător. Reciclarea deșeurilor textile are un impact foarte mic în comparație cu cel al producției de haine și încălțăminte.
„Din volumul actual colectat separat cu scopul reutilizării, reutilizabil este aproximativ 30-35 la sută. Însă colectarea separată este relativ mică, o estimăm la 6.000-9.000 de tone pe an. Rata actuală de colectare în România este de 0,5-0,7 kilograme de persoană pe an, în timp ce în ţările vestice colectarea este între șase şi 14 kilograme de persoană pe an. În Ungaria de pildă, circa 10.000 de tone de îmbrăcăminte uzată este colectată anual, echivalentul a 0,8-1,2 kilograme pe persoană”, a mai spus Zoltán Gündisch.
România a avut o cifră de afaceri de 17,7 miliarde de lei din industria textilă în urmă cu doi ani. Hainele vor avea o nouă „șansă” dacă oamenii vor alege să le recicleze.
Citește și: Cât au ajuns să câștige din reciclarea sticlelor românii fără job: „Ne-am potolit cu furatul”