O mulțime de persoane au ajuns să se întrebe de-a lungul timpului ce sunt hormonii fericirii și care este cea mai bună modalitate prin care aceștia pot fi stimulați. Dacă la prima vedere poate părea un subiect mai puțin interesant, în esență lucrurile stau total diferit.
Cu siguranță majoritatea persoanelor au auzit cel puțin odată de hormonii fericirii și de faptul că sunt extrem de importanți pentru organismul uman. În continuarea acestui material vom vorbi despre fiecare în parte și vom descoperi cum putem să îi stimulăm din ce în ce mai mult.
VEZI ȘI: O adolescenta britanica s-a nascut fara hormoni! Condamnata sa fie copil pe viata
Pentru cei care nu știu asta deja, hormonii sunt substanțe care pot fi secretate de diferite glande ale corpului uman. Specialiștii recomandă o stimulare corectă a acestora pentru a nu avea parte de surprize neplăcute. Cei patru hormoni ai fericirii sunt: serotonina, dopamina, oxitocina și endorfina.
Serotonina dă o mână de ajutor sistemului nervos, deoarece transmite diverse impulsuri electrice. Aceasta este stimulată de alimentele pe care alegem să le consumăm în fiecare zi, reglând buna dispoziție în fiecare zi. Astfel, o persoană care duce un stil de viață sănătos, va reuși să fie fericit de când se va trezi și până când va merge din nou la somn.
Dopamina sau „hormonul plăcerii” te poate ajuta să deprinzi o mulțime de abilități noi, dar și să le dezvolți pe cele pe care le cunoști deja. Pentru a te putea bucura de un nivel de dopamină ridicat, ar trebui să faci multe exerciții fizice, să meditezi și să ai un program de somn potrivit.
Oxitocina este hormonul pe care corpul îl eliberează în momentul în care două persoane ajung să întrețină relații intime sau pur și simplu să se sărute. Specialiștii susțin că este nevoie de un nivel ridicat de oxitocină pentru ca relațiile de orice tip să rămână stabile. În cazul în care organismul duce lipsa acestui hormon, ați putea încerca să faceți yoga, să dansați sau pur și simplu să îmbrățișați pe cineva drag.
Endorfinele sunt ultimele de pe lista noastră, însă sunt la fel de importante. Acestea combat durerile și depresia, motiv pentru care este esențial să păstrăm un nivel cât mai ridicat. În momentul în care apare febra musculară, spre exemplu, nivelul de endorfine scade, tocmai de aceea apare și senzația de durere.