Ce substante periculoase se ascund in noua guma Turbo! ATENTIE: pot cauza CANCER!
Guma Turbo a fost produsa intre anii 1986 si 2003 de catre compania Kent. Din 2003, compania a fost preluata de Cadbury, iar productia de guma Turbo a fost oprita total in 2007. Noua guma Turbo care a revenit pe piata din Romania este produsa de o companie anonima din Turcia, Progum Gıda San, care nu are un site activ si nicio modalitate de contact.
Pe langa faptul ca gustul nu mai este la fel, noua guma are o multime de e-uri. Vorbim de o colectie destul de mare de substante chimice, dintre care unele fiind considerate periculoase pentru sanatatea omului.
E-urile din noua guma Turbo sunt E330, E322, E422, E420, iar E-urile periculoase sunt E102, E133 si 141.
E102 este un colorant alimentar sintetic, numit Tartrazina, care se foloseste pentru colorarea in galben sau portocaliu.
Tartrazina este interzisa in mai multe tari din Europa, din cauza faptului ca poate produce o serie de afectiuni grave. Vorbim de cancer de tiroida, mancarimi, rinite, oboseala, migrene, depresie, probleme de vedere si insomnie. Aceasta substanta este considerata raspunzatoare de agravarea astmului si de producerea de iritatii la nivelul pielii.
Tartrazina este interzisa in Norvegia, Austria si Finlanda. In Romania, legislatia sanitara permita utilizarea acestei substante in mustar, supe instant, gem, cereale, sosuri, condimente, drajeuri, bomboane si multe alte produse pe care le utilizam in viata de zi cu zi.
E141 este tot un colorant alimentar, care poate cauzao serie de alergii, in timp ce E133 sau Albastru Brilliant FCF, poate provoca dereglari hormonale, tulburari hepatice si boli ale ficatului.
Doctorii ne sfatuiesc sa evitam astfel de substante si sa verificam mereu eticheta produselor pe care urmeaza sa le consumam. Consumate cu regularilatate si in cantitati mari, aceste substante pot produce foarte multe afectiuni. Copiii cu varste de pana in 3 ani nu au voie sa consume nici macar ocazional aceste E-uri.
D.C.