Ce subiecte au picat la Limba română, Evaluarea Naţională 2024. Cum se rezolvau exercițiile

Publicat: 25/06/2024 | 09:59

Astăzi, 25 iunie, absolvenții de clasa a VIII-a vor susține prima probă a Evaluării Naționale 2023, respectiv examenul de Limba și Literatura Română. Subiectele și baremele de corectare pentru proba de Limba română vor fi disponibile pe CANCAN.RO imediat ce Ministerul Educației le va publica.

Absolvenții clasei a VIII-a din sesiunea 2024 vor susține astăzi examenul la limba și literatura română. Acest examen marchează sfârșitul ciclului gimnazial și are un rol important în continuarea studiilor și admitere la liceu. Conform datelor oferite de inspectoratele școlare județene, peste 160.400 de elevi de clasa a VIII-a s-au înscris pentru a susține acest examen, care va avea loc în 3.392 de unități de învățământ și centre de examen din toată țara.

Citește și: ÎNCEPE EVALUAREA NAŢIONALĂ! CE LE ESTE INTERZIS ELEVILOR SĂ FACĂ LA PROBA DE LIMBA ROMÂNĂ

Ce subiecte au picat la Evaluarea Națională, la Limba română

UPTADE: Conform informațiilor apărute pe platformele online, elevii aflați în examen au avut de realizat caracterizarea unui personaj din romanul „Cireșarii” scris de Constantin Chiriță în cadrul subiectului II.

Pentru elevii și părinții care doresc să consulte modelele de subiecte și baremele de corectare, acestea vor fi disponibile în curând pe CANCAN. Elevii sunt așteptați la centrele de examen între orele 8:00 și 8:30, iar probele vor începe la ora 9:00. Examenul durează 120 de minute, timp care începe din momentul în care elevii primesc broșura cu subiecte și completează datele de identificare.

UPTADE: În dimineața aceasta, elevii din toată țara au pășit hotărâți în sălile de examen pentru proba la limba română, ce a început la ora 09:00, fără nicio întârziere.

Pentru a participa, elevii trebuie să aibă un act de identitate valid și să folosească instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră. Pentru scheme și desene, se poate utiliza un creion negru.

Rezultatele inițiale ale Evaluării Naționale vor fi afișate pe 3 iulie, până la ora 14:00. Elevii care nu sunt mulțumiți de notele obținute pot depune contestații în aceeași zi, între orele 16:00 și 19:00, sau pe 4 iulie, între orele 8:00 și 12:00. Este important de reținut că, în urma contestațiilor, notele pot fi modificate atât în creștere, cât și în scădere. Pentru a proteja datele personale ale elevilor, rezultatele vor fi afișate anonim, utilizând coduri individuale. Aceste coduri vor fi distribuite elevilor la prima probă, pe baza unei semnături.

Rezultatele finale ale Evaluării Naționale vor fi publicate marți, 9 iulie. Media obținută la acest examen este esențială pentru admiterea la liceu. Media de admitere în clasa a IX-a se calculează ca medie aritmetică a notelor de la Evaluarea Națională, cu două zecimale, fără rotunjire.

Ce este interzis la Evaluarea Națională

Intrarea în sala de examen cu materiale ajutătoare, cum ar fi manuale, dicționare, cărți, notițe, însemnări, ciorne, rezumate, culegeri, telefoane mobile, dispozitive electronice, de tip IoT, de calcul sau de comunicare, precum și cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele similare, este strict interzisă. Ascunderea acestor obiecte în haine, încălțăminte, penare sau bănci va atrage, de asemenea, eliminarea din examen.

În timpul probelor scrise, candidaților le este interzisă utilizarea oricăror mijloace de calcul, cu excepția celor permise pentru candidații cu nevoi speciale. Încălcarea acestei reguli va duce la eliminarea imediată din examen.

Cum arată structura examenului la Limba română

Subiectele pentru proba de Limba și literatura română sunt împărțite în două secțiuni distincte, fiecare având propriul său scop și metodologie de evaluare.

În cadrul Subiectului I, elevii sunt îndemnați să identifice și să analizeze figurile de stil și mijloacele artistice utilizate în aceste texte, reflectând și asupra aspectelor lingvistice precum gramatica, ortografia și punctuația.

Subiectul al II-lea este dedicat unui item subiectiv de tip eseu structurat. Aici, elevii sunt provocați să își demonstreze abilitățile de scriere prin redactarea unui eseu despre un text literar sau prin elaborarea unei compuneri creative.

Calendar Evaluare Națională

  • 25 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba română
  • 27 iunie 2024 – Proba scrisă la Matematică
  • 28 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba maternă
  • 3 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)
  • 3 iulie (orele 16 – 19) și 4 iulie 2024 (ora 08:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor
  • 4 – 9 iulie 2024 – Soluționarea contestațiilor
  • 9 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

 

Citește și: AU ÎNCEPUT PROBELE PENTRU BACALAUREAT 2024! PESTE 134.000 DE ELEVI SUSȚIN ÎN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ PROBELE DE EVALUARE A COMPETENȚELOR