Ce spune medicul care l-a tratat în camera hiperbară pe Petrică Mîțu Stoian: ”Nu cred că a decedat din cauza expunerii la oxigen!”
Petrică Mâțu Stoian s-a stins din viață la vârsta de 61 de ani, în cursul serii de sâmbătă. Bărbatul era internat în Spitalul de Urgență Reșița, pe secția ATI, în stare gravă.
Artistul urma un tratament post-COVID la o clinică privată din Caraș-Severin, însă starea lui de sănătătate, însă, s-a deteriorat rapid. Tușea cu sânge, iar sâmbătă dimineață a fost transportat la Spitalul de Urgență din Reșița acolo unde s-a și stins din viață.
Medicul care i-a administrat tratamentul în camera hiperbară lui Petrică Miţu Stoian este, de fapt, medic psihiatru, însă deține acreditare din partea Ministerului Sănătății, care îi permite să facă terapie cu oxigen în clinica din Reșița. Medicul a mărturisit că Petrică Mâțu Stoian a ajuns la spital cu o stare generală destul de bună, care s-a degradat ulterior.
”Eu l-am tratat! Nu cred că domnul Petrică Mîțu-Stoian a decedat din cauza expunerii la oxigen! Acele discuții legate de această ‘explozie’ în termeni populari, aceste barotraume, nu se susțin pentru că în timpul tratamentului hiperbar pot apărea două tipuri de probleme.
Pot apărea probleme acute, pe fond mecanic, prin proces fizic al presiunii, caz în care leziunile apar în timpul terapiei sau imediat după și se manifesta cu durere, junghi toracic, dispnee”, a spus medicul, potrivit Antena 3.
Reprezentanţii Clinicii Nera, din judeţul Caraş-Severin, unde interpretul de muzică populară din Mehedinţi, Petrică Mîţu Stoian, a fost iniţial internat pentru a se trata post-Covid, au transmis că artistul avea vineri, la internare, valori în limite normale ale parametrilor fiziologici pentru a urma o terapie cu oxigen hiperbaric, fiind stabilite 15 şedinţe de terapie, el nefăcând nico astfel de şedinţă.
Care este poziția clinicii unde se trata Petrică Mâțu Stoian
”În urma nefericitului eveniment al decesului maestrului Petrică Mîţu Stoian, dorim să precizăm următoarele: Domnul Petre Mîţu Stoian a sosit la Clinica Nera vineri, 5.11.2021, în jurul amiezii, în vederea recuperării post-Covid, în stare generală bună de sănătate. A fost consultat în cursul după-amiezii.
În cadrul consultaţiei preliminare s-au constatat valori în limite normale ale parametrilor fiziologici pentru a urma o terapie cu oxigen hiperbaric. A urmat procedura de testare la presiune şi oxigen şi s-a stabilit o cură de 15 şedinţe de terapie cu începere de-a doua zi. Seara a mers la masă, s-a plimbat puţin prin complex şi apoi a mers să se odihnească în camera unde era cazat; starea dumnealui a fost bună pe toată perioada aceasta”, transmite Clinica Nera, într-un comunicat de presă, de luni.
Reprezentanţii clinicii private au făcut mai multe precizări legate de pacienţi, de tratament şi de procedurile la care sunt supuşi.
”Dezminţiri: Cinica Nera nu administrează medicaţia cronică a pacienţilor, acest lucru este în responsabilitatea pacienţilor şi a aparţinătorilor. Tratamentul cu oxigentul hiperbar mai ales în dozele mici de testare a toleranţei nu poate creşte valoarea INR (anticoagularea sângelui). Eventualele barotraume ce pot fi posibil atribuite expunerii mediului hiperbar apar obligatoriu în timpul sau imediat după încheierea şedinţei. La valori INR 6-7, constatate la SP Reşiţa, hemoptizia poate apare şi spontan sau după un episod de tuse severă şi reprezintă o complicaţie directă a tratamentului necontrolat cu anticoagulante, tratament administrat înainte de sosirea la clinică. În clinica Nera au fost tratate mai bine de 600 de persoane cu un total de peste 4.000 de terapii hiperbare efectuate de la începutul activităţii”, au mai transmis reprezentanţii Clinicii Nera.
Sursa foto: Facebook