Președintele grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei, Gindrovel Dumitra, a vorbit despre ”tulpina românească”. Specialiștii susțin faptul că „tulpina românească” ar putea să apară în România în aceleași condiții cum a apărut și varianta Beta, cea din Marea Britanie.
În ultimele două săptămâni, România se confruntă cu o creștere semnificativă a cazurilor de persoane infectate cu noul coronavirus. De asemenea, au fost înregistrate și sute de decese din cauza virusului. Gindrovel Dumitra, președintele grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei, susține faptul că noile variante de tulpini au apărut în zonele unde virusul ”s-a răspândit necontrolat”, formându-se, astfel, focare.
”Cea mai mare teamă a mea este posibilitatea de a se dezvolta o tulpină autohtonă pe acest fond și s-o luăm de la capăt. Noile variante s-au selectat în țările și teritoriile unde virusul s-a răspândit necontrolat. Asta ar fi cea mai mare tragedie care ar putea să se întâmple. Din păcate, suportăm cu toții consecințele lipsei de decizie”, a spus medicul, arată realitatea.net.
Reporterul Observator Iulia Pop a vorbit despre „tulpina românească”. În ce condiții ar putea apărea și ar putea să se răspândească în societate. În prezent, răspândirea comunitară este una accelerată, din ce în ce mai multe persoane fiind depistate pozitiv la Covid-19. De asemenea, sistemul sanitar s-ar afla în prag de colaps.
„O răspândire accelerată a virusului într-o populație preponderent nevaccinată. Așa se pot crea foarte ușor premisele unei mutații autohtone, mai ales că acum suntem în valul 4, iar răspândirea comunitară este accelerată. Este un val al coronascepticilor, iar sistemul sanitar este în prag de colaps. Toate acestea provoacă îngrijorare în rândul specialiștilor. În plus, precedentele patru tulpini ale coronavirusului s-au răspândit la fel, în zone cu populație nevaccinată. În Brazilia, avem o populație extrem de numeroasă, condiții precare de igienă, sărăcie, dar și lideri care s-au îndoit de virusului, iar în Africa de Sud, unde avem o populație cu un sistem imunitar afectat de epidemia de HIV-SIDA. Sau, iată, varianta Delta, care a făcut prăpăd în India, unde au fost zeci de mii de infectări în fiecare zi și care a distrus, efectiv, sistemul sanitar. Varianta Delta este acum dominantă la nivel mondial. Cum stă România? 14… 15 mii de îmbolnăviri zilnic, iar, recent, a fost înregistrat cel mai mare număr de decese, de la începutul pandemiei, aproape 400 în 24 de ore”, arată observatornews.ro.
Sursă foto: Pixabay