Situația din România este îngrijorătoare, potrivit specialiștilor. Din ce în ce mai mulți medici au transmis semnale de alarmă și au cerut ca în țara noastră să fie impus un nou lockdown, pentru a putea controla numărul de îmbolnăviri cu noul coronavirus. De asemenea, în ultima săptămână, mai mulți români au mers să se vaccineze. Ce spune epidemiologul Octavian Jurma despre imunizare?
Epidemiologul Octavian Jurma susține faptul că în condițiile în care vaccinarea continuă în ritmul ultimelor șapte zile, atunci este posibil ca la finalul lunii decembrie, țara noastră să aibă în jur de zece milioane de persoane imunizate împotriva Covid-19 cu prima doză. Iar până anul viitor, în martie, în jur de 15 milioane.
„Dacă vaccinarea continuă în ritmul mediu din ultimele 7 zile (62,400 doze 1 pe zi) atunci:
– ţinta de 10 milioane persoane vaccinate cu prima doză (52% din populaţia rezidentă) va fi atinsă la 29 decembrie 2022
– ţinta de 15 milioane persoane vaccinate cu prima doză (78% din populaţia rezidentă) va fi atinsă la 19 martie 2022″, scrie într-o postare pe Facebook.
Pe de altă parte, potrivit realitatea.net, specialistul a mai explicat faptul că dacă oamenii aleg să meargă, în continuare, să se imunizeze în acest ritm, atunci există posibilitatea ca în două săptămâni, „viteza de scădere a populației neimunizate se va dubla” și, totodată, va „accentua viteza de ieșire din valul 4 – Delta”.
„Pandemia se mişcă deci în continuare la o viteză mai mare decât vaccinarea însă în weekend viteza de vaccinare a depăşit viteza de infectare pentru prima dată în valul 4-Delta. Făcând abstracţie de consecinţele bolii, atât infectarea cât şi vaccinarea scad prin imunizare numărul de persoane susceptibile la infecţie. Dacă vaccinarea continuă în acest ritm, în 2 săptămâni viteza de scădere a populaţiei neimunizate recent se va dubla. Acest fenomen va accentua viteza de ieşire din valul 4-Delta şi va scurta perioada de platou care pare să instaleze în aceste zile. Singura necunoscută pe câmpul de bătălie cu pandemie rămâne acum răspunsul politic care a mai inhibat o dată un debut promiţător al campaniei de vaccinare şi a luat apoi măsuri care au stimulat rata de infectare”, a explicat Octavian Jurma.
Sursă foto: Pixabay