Cel mai important expert în boli infecţioase din SUA, dr. Anthony Fauci, vorbeşte despre medicamentul împotriva noului coronavirus. Expertul defineşte rezultatele medicamentului Merck ca fiind „impresionante”. Se pare că pastila reduce riscul ca boala să se agraveze.
Consilierul ştiinţific al Casei Albe, Anthony Fauci, a spus, într-un interviu acordat CNN, că rezultatele medicamentului Merck sunt „impresionante”.
„Scade probabilitatea spitalizării sau a decesului la persoanele care iau medicamentul când sunt infectate pentru prima dată”, a spus Fauci.
Expertul a adăugat: „Ştiţi cum să reduceţi riscul cu 100%? În primul rând, nu vă infectaţi deloc”.
În acelaşi timp, compania farmaceutică Merck a anunţat recent că medicamentul experimental antiviral molnupiravir pe care îl dezvoltă împreună cu Ridgeback Bio a arătat o reducere rapidă a virusului.
„Constatările studiului, care arată o scădere rapidă a virusului în rândul persoanelor cu COVID-19 timpuriu, tratate cu molnupiravir, sunt promiţătoare”, spunea şi William Fischer, profesor asociat de medicină la Universitatea din Carolina de Nord.
Antiviralul este testat în fazele 2/3, care urmează să fie finalizate în luna mai.
„În realitate, avem mult mai multe persoane infectate cu virusul. Studiile efectuate în străinătate au arătat că numărul lor poate fi de 4-5 ori mai mare, iar unele studii indicau și cifre cu mult mai mari. În ce privește România, nu există cifre și este foarte greu de făcut estimări”, a spus Răzvan Cherecheș.
Aceeași teorie este susținută și de epidemiologul francez cu origini române Mircea Sofonea, profesor şi cercetător la Universitatea Montpellier. Potrivit acestuia situația este la fel în toate țările, iar la nivel global numărul real de îmbolnăviri este mult mai mare.
„Nu vom şti niciodată numărul lor exact, numărul celor infectaţi, dar s-a dovedit că sunt mult mai mulţi. În Franţa, au existat studii care au arătat că probabil de 4,5 ori mai multe persoane s-au îmbolnăvit decât se cunoaşte în mod oficial.
Practic, nicio țară nu-și poate testa în același timp întreaga populație, iar foarte multe cazuri nu au fost detectate pentru că mulți dintre cei infectați au fost asimptomatici, deci nu le-a trecut măcar prin minte să se testeze dacă nu se simțeau deloc rău”, a declarat Mircea Sofonea, potrivit ziare.com.
Sursă foto: Arhivă Cancan