Ce spune Alexandru Rafila depre reluarea activității în birourile open-space: ”Oamenii izolați mai multă vreme se readaptează greu…”

Publicat: 01/05/2020 | 18:36
Soluția simplă propusă de Alexandru Rafila pentru începerea școlii: „Va da încredere părinților”

În funcție de evoluția pandemiei, după 15 mai pot apărea unele măsuri de relaxare și în România, iar activitatea ar putea fi reluată, în anumite condiții, oamenii putând să meargă la serviciu dacă măsurile de protecție sunt respectate.

Însă apare și o problemă atunci când este vorba despre birourile open-space, fiindcă apropierea angajaților poate avea efecte negative și, bineînțeles, nedorite. Profesorul Alexandru Rafila consideră că ar trebui să existe doar ”jumătate din efectiv” în astfel de condiții, propunând – suplimentar – și luarea unor măsuri specifice pentru ca riscul infecției cu noul coronavirus să fie limitat.

”Trebuie în primul rând să le facă ture, să stea mai puţin, ideal e să ai jumătate din efectiv şi dacă poţi să ai separatoare, care nu înseamnă să faci neapărat pereţi, dar nişte separatoare, care pot fi şi transparente, care trebuie şterse periodic. Igiena şi curăţenia trebuie făcute temeinic şi, pentru asta, trebuie să existe personal dedicat”, a declarat profesorul Rafila la ”Marius Tucă Show”.

(CITEȘTE ȘI: HORIA MOCULESCU, INTERNAT DE URGENȚĂ LA SPITAL. ESTE SUSPECT DE CORONAVIRUS)

”Sănătatea mintală este extrem de importantă”

Profesorul Rafila trage și un semnal de alarmă, totodată, avertizând asupra consecințelor unei izolări de lungă durată. Oamenii care trec printr-o astfel de izolare se readaptează greu, iar un astfel de demers trebuie ”susținut”. Mai mult, spune profesorul, personalul pentru curățenie ar trebui suplimentat după reluarea activității.

”Ce e interesant, sfatul pe care îl oferă inclusiv Organizaţia Internaţională a Muncii, este să suplimenteze personalul pentru curăţenie. Să nu îl supraîncarce cu activitate, să angajeze persoane care să ţină un nivel important de curăţenie, să reglementeze accesul în spaţiile comune, în toalete, în bucătării. Sănătatea mintală este extrem de importantă. Oamenii care sunt izolaţi prea mult timp se readaptează greu şi trebuie susţinuţi în acest demers. Ideea stau acasă, lucrez de acasă doi ani, nu mă mai întâlnesc cu nimeni, nu este în niciun caz bună”, a mai spus Alexandru Rafila, potrivit mediafax.ro.

(VEZI ȘI AICI: RAED ARAFAT, DESPRE TEMPERATURA LA CARE AR MURI CORONAVIRUSUL: ”NU VREM SĂ…”)