Ce spun specialiștii INFP despre ultimele cutremure din Gorj: ”Nu excludem şi posibile replici mai puternice”

Publicat: 18/02/2023 | 10:48
Șansele producerii unui cutremur. Sursă foto: Pexels

Activitatea seismică din județul Gorj continuă. După cutremurele cu magnitudinea de peste 5 grade pe scara Richter, produse în urmă cu câteva zile, specialiștii INFP anunță că pot exista replici ale acestora, care ar putea avea o intensitate destul de mare. 

În noaptea de vineri spre sâmbătă s-au produs încă patru cutremure, dar intensitatea lor nu a fost mare. Din fericire, multe dintre seisme nu sunt resimțite de către oameni.

(CITEȘTE ȘI: PRIMELE IMAGINI DUPĂ CUTREMURUL DIN GORJ. CE AU FĂCUT LOCUITORII ÎN TIMPUL SEISMULUI)

„În continuare se înregistrează activitate seismică asociată celor două cutremure majore din zilele de 13 şi 14 februarie, localizându-se, până în prezent, aproximativ 540 de replici”, au explicat specialiștii INFP, potrivit informațiilor oferite de news.ro.

(VEZI ȘI: CU LACRIMI ÎN OCHI, UN BĂTRÂN DIN GORJ POVESTEȘTE CLIPELE DE GROAZĂ PRIN CARE A TRECUT DUPĂ CUTREMURUL DE 5,7 GRADE: ”VEDEAM CUM SE ZGUDUIE CASA”)

Risc crescut de a apărea alte cutremure

Specialiștii INFP avertizează că activitatea seismică din Gorj este destul de intensă. De asemenea, se încadrează în parametrii estimați după șoc. Experții nu exclud apariția unor replici mult mai puternice.

„Activitatea seismică din zonă este în continuare intensă şi se încadrează în parametrii estimaţi după un şoc principal. Aceasta va continua timp de aproximativ o lună, ne aşteptăm să se observe o scădere a frecvenţei şi a magnitudinii replicilor, dar nu excludem şi posibile replici mai puternice”, au mai spus specialiştii.

Motivul pentru care specialiștii nu pot prezice un cutremur

În urma cutremurului din Turcia și a celor din țara noastră, românii se întreabă care este motivul pentru care nu poate fi anunțată apariția seismelor.

Mihai Diaconescu, seismolog la INCDFP, a explicat că nu există o aplicație sau o formulă care să ”prezică” apariția unui seism. (CITEȘTE MAI MULT: MOTIVUL PENTRU CARE NU POATE FI ”PREZIS” NICIUN CUTREMUR DIN LUME. SPECIALIȘTII AU VENIT CU NOI EXPLICAȚII)

„De preziceri se ţin prezicătorii. Nu există nicio metodă de a face predicţie pentru cutremur şi asta nu în România, la nivel mondial. (…) Deci, plăcile se mişcă în permanenţă şi se întâmplă ca uneori să se acumuleze mai mult stres în placa respectivă. Nu există o formulă. Asta e. Suntem la cheremul naturii”, a declarat Mihai Diaconescu, în urmă cu doar câteva zile, potrivit informațiilor apărute în presă.