Ce spun reprezentanţii OMS despre variola maimuţei. Cât de periculoasă este boala

Publicat: 30/05/2022 | 07:54

Ce spun reprezentanţii OMS despre variola maimuţei. Boala care a speriat întreaga planetă nu este considerată deocamdată periculoasă pentru sănătatea publică, însă lucrurile ar putea scăpa de sub control dacă se răspândeşte la grupurile cu risc mai mare de îmbolnăvirecum ar fi copiii mici și persoanele imunodeprimate.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat duminică că variola maimuței constituie un „risc moderat” pentru sănătatea publică generală la nivel global, după ce au fost raportate cazuri în țări în care boala nu este întâlnită în mod obișnuit.

„Riscul pentru sănătatea publică ar putea deveni ridicat dacă acest virus exploatează oportunitatea de a se stabili ca agent patogen uman și se răspândește la grupurile cu risc mai mare de îmbolnăvire severă, cum ar fi copiii mici și persoanele imunodeprimate”, a declarat OMS.

CITEŞTE ŞI: BĂRBAŢII TINERI, CEI MAI AFECTAŢI DE VARIOLA MAIMUŢEI! SUTE DE CAZURI ÎN ÎNTREAGA LUME

Până la data de 26 mai, un total de 257 de cazuri confirmate și 120 de cazuri suspecte au fost raportate din 23 de state membre care nu sunt endemice pentru acest virus, a precizat agenția de sănătate într-un comunicat. Până în prezent nu a fost raportat niciun deces, potrivit Reuters.

Cum se răspândește „variola maimuței”

Variola maimuței a fost depistată în zonele îndepărtate ale țărilor din centrul și vestul Africii, în apropierea pădurilor tropicale. Se poate răspândi prin contactul cu animale infectate, cum ar fi maimuțe, șobolani și veverițe, sau prin obiecte contaminate cu virus, precum așternuturile și îmbrăcămintea.

În cazul infecției la om, simptomele bolii includ febră, dureri de cap, umflături, dureri de spate, dureri de mușchi și stare generală de epuizare. După ce febra scade, apare o iritație la nivelul pielii, care debutează mai întâi pe față și se extinde apoi pe restul corpului, mai ales pe palme și pe tălpi.

Iritația provoacă mâncărimi puternice și trece prin diferite stadii înainte de forma coajă și a se desprinde de pe piele. În urma leziunilor rămân cicatrici.