Ce „spun” găinile, de fapt, când cotcodăcesc. Inteligența Artificială a realizat traducerea
Să vezi și să nu crezi! Oamenii de știință din Japonia sunt mai mult ca siguri că pot înțelege sunetele scoase de găini, cu ajutorul inteligenței artificiale. Cercetătorii străini sunt de părere că prin utilizarea tehnologiei se pot analiza și descifra ce cotcodăcesc puii. Potrivit lor, ar exista șase stări emoționale distincte ale păsărilor: foamea, frica, furia, mulțumirea, entuziasmul și suferința.
Un studiu controversat, realizat de profesorul Adrian David Cheok, de la Universitatea din Tokyo, arată că datorită inteligenței artificiale, găinile pot fi înțelese. Omul de știință este celebru pentru cercetările sale în domeniul roboților și pentru multe alte studii, așa că mulți japonezi tind să-i dea crezare. Lucrarea lui, referitoarea la cotcodăcitul puilor, a fost deja trimisă la Nature Scientific Reports.
„Este un mare salt pentru știință!”, a declarat Cheok. „Și acesta este doar începutul. Sperăm să putem adapta aceste tehnici de inteligență artificială și la alte animale și să punem bazele unei inteligențe incredibile în diversele industrii legate de acestea. Dacă știm ce simt animalele, putem proiecta o lume mult mai bună pentru ele.”, a continuat acesta, pentru nypost.com.
CITEȘTE ȘI: CE ÎNSEAMNĂ CODUL ÎNSCRIS PE OUĂ? SEMNIFICAŢIA ASCUNSĂ DE FIECARE CIFRĂ ÎN PARTE
„Metodologia noastră folosește o tehnică de ultimă oră de inteligență artificială pe care o numim Deep Emotional Analysis Learning (DEAL), o abordare extrem de matematică și inovatoare care permite înțelegerea nuanțată a stărilor emoționale prin intermediul datelor auditive”, a continuat Cheok.
Cercetătorii japonezi vor să facă o aplicație pentru găini
Cheok a colaborat cu o echipă formată din opt psihologi, specializați în animale, și medici veterinari care și-au dat cu părerea despre stările emoționale ale găinilor. Împreună au analizat un eșantion de 80 de păsări și aproximativ 200 de ore de sunete. Oamenii de știință au alimentat inteligența artificială cu 100 de ore de înregistrări cu sunete scoase de pui și au etichetat fiecare sunet cu o stare emoțională.
Apoi, au încărcat 100 de ore de sunete noi de găini în AI (inteligența artificială), iar tehnologia a reușit să identifice corect stările emoționale ale găinilor, mai scrie sursa citată.
„Această cercetare nu numai că deschide noi căi pentru înțelegerea și îmbunătățirea bunăstării animalelor, dar stabilește, de asemenea, un precedent pentru studii ulterioare în domeniul comunicării interspecii bazate pe inteligența artificială”, a declarat cercetătorul.
Oamenii de știință spun că găinile sunt „animale foarte sociabile”, iar Cheok și echipa sa intenționează să creeze o aplicație gratuită, astfel încât fermierii să poată folosi tehnologia pentru a vorbi cu găinile lor.