Dacă nu te-ai întrebat niciodată ce simbolizează salciile de Florii, îţi spunem că acestea reprezintă biruinţa asupra morţii. Salciile sunt oferite credincioşilor amintind de ramurile de finic şi de măslin cu care Mântuitorul Iisus Hristos a fost primit în Ierusalim.
Cu toate că oferirea ramurilor de salcie nu au un temei religios, scriptic, potrivit dogmelor creştin-ortodoxe, acest obicei există cel puţin din secolul IV. Salcia are o reputaţie deloc de neglijat în istorie, fiind asociată adesea ca plantă vindecătoare.
Femeia care doarme într-un pat făcut din salcie se dedică în totalitate vieţii de castitate, asta deoarece salcia este planta care îşi distruge singură rodul.
Cu toate că nu face referire la folosirea ei în ziua de Florii, salcia apare şi în Vechiul Testament, amintind de eliberarea evreilor din Egypt: „În ziua întâi să luaţi ramuri de copaci frumoşi, ramuri de finici, ramuri de copaci cu frunze late şi salcii de râu şi să vă veseliţi înaintea Domnului Dumnezeului vostru” (Levitic, 23, 40).