Ștefan Doniga, invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului „ALTCEVA”, a vorbit despre experiența de a cânta la cel mai scump pian din lume. Din punctul lui de vedere, instrumentul muzical respectiv este destul de periculos dat fiind faptul că „gândește” înainte să-i fie apăsate clapele. Pentru a putea vizualiza discuția integrală dintre pianist și directorul editorial al Grupului Gândul, vă puteți abona la canalul de YouTube ”ALTCEVA cu Adrian Artene”.
În altă ordine de idei, pentru pianiști este destul de complicată exercitarea meseriei, asta pentru că, după cum a menționat Ștefan Doniga în cadrul interviului, artiștii nu pot căra instrumentele muzicale proprii la spectacole. Astfel, violoniștii sau flautiștii, de pildă, sunt în avantaj, date fiind obiectele care pot fi transportate facil.
(NU RATA: Pianistul Ștefan Doniga este invitat la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene)
Ștefan Doniga: Cel mai mare șoc cu un pian l-am avut la „Teatru la Fenice”, la Veneția, când am avut un recital cu soprana Irina Iordăchescu, probabil a treia, a patra sală celebră din Europa. Mergem noi frumos, repet cu Irina pe un pian și-i văd pe unii cărând un Fazioli. Fazioli sunt cele mai scumpe piane de serie din lume. Sunt în general 300-350.000 de euro. Se purtau ăia cu ele precum cu Sfintele Moaște. Cărau pe acolo și scria pe husă Fazioli. Zic: „Aaaa, ce frumos, uite un Fazioli. Dar ce faceți cu el?”. Zice: „Păi vi-l ducem pe scenă că aveți recital diseară”. Atunci m-a luat palpitația. Așa ceva… Pe orice piane aș fi cântat cred că este trecerea de la, hai să zicem cele mai bune, un Mercedes sau un BMW, care-s mașini de lux, la un Bugatti Chiron. Mai sus de atât n-ai.
Adrian Artene: Dar tentația nu este să te pui în genunchi și să te rogi lui?
Ștefan Doniga: Este enorm, sigur, dar nu te pui în genunchi. Te rogi la el, cântând la el. Este cel mai frumos serviciu pe care i-l poți face și ți-l poate face. Iar pianul ăla, într-adevăr… Pe așa ceva n-am mai pus niciodată mâna. E foarte periculos pentru că face exact ce vrei, gândește aproape înaintea ta. Ceea ce nu e foarte bine. Pentru că, dacă nu ești tu foarte sigur de ceea ce vrei să spui, atunci el o să arate nesiguranța asta. Dar, în general, pianele au personalitate și vezi… aici este marea noastră problemă, a pianiștilor, că mergem pe materialul clientului. Violonistul se duce cu vioara de acasă, cântă, își vede de treabă. Flautistul la fel. Noi…
Adrian Artene: Nu-l poți purta într-o husă, în spate.
Ștefan Doniga: Nu poți să-l cari într-o husă, în spate, și să mergi tu, cu pianul tău, trebuie să fii mult prea mare.
(VEZI ȘI: Psihologul Constantin Cornea este invitat la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene)
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.