Începând cu 1 august, a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență prin intermediul căreia prețurile pentru 14 alimente de bază trebuie reduse cu 30-50%. Supermarketurile au fost nevoite, prin lege, să se adapteze și să nu pună un adaos comercial mai mare de 20% pentru produsele prevăzute în actul normativ.
Hipermarketurile din România au afișat la raft, în diferite moduri, reducerea pentru produsele vizate, cerută de guvernul Ciolacu. La Carrefour au fost marcate cu un semn distinctiv, la Kaufland, cu etichetă roșie, iar la Mega, printr-un mic anunț lângă preț. Lidl, de asemenea, a semnalat schimbarea, afișând atât prețul vechi, cât și pe cel nou. Penny și Metro, pe de altă parte, nu au comunicat schimbarea prețurilor produselor.
Jurnaliștii de la Gândul au fost în mai multe supermarketuri și au stat de vorbă cu cetățenii care au venit la cumpărături. Părerile par a fi împărțite, după intrarea ordonanței în vigoare. Sunt români care simt diferența de preț, spunând chiar că au reușit să economisească și 100 de lei la coșul pe cumpărături. Pe de alte parte, sunt și cetățeni care spun că schimbarea nu îi ajută, mai ales în cazul pensionarilor.
„Da, sunt prețuri mai mici, dar cu 50 de bani. Nu ne ajută cu nimic la pensiile pe care le avem. Sunt foarte mici plafonările acestea. Ar fi trebui mai mult și sunt strict la câteva alimente. S-a redus, dar 5 lei câștigăm. Nu este reducerea la care ne așteptam. Am văzut la câteva produse cu 50 de bani, 1 leu parcă am văzut la lapte, dar în rest… E foarte puțin”, a spus o clientă.
„Înainte plăteam trei milioane și ceva (n.r. 300 și ceva de lei noi), acum am plătit două milioane și ceva. Dar n-am luat cine știe ce, n-am luat carne, am luat legume și fructe. Cât de cât se simte diferența”, a precizat o femeie, la ieșirea din supermarket.
„Din punctul meu de vedere, prețurile s-au ieftinit față de cum erau înainte. 200 de lei, în sacoșa pe care o vedeți. Păi ce am aici, în sacoșă, plăteam la vreo 300-320 de lei. Le mulțumim că nu ne-au mințit că mai ieftinesc produsele”, a spus o altă clientă.
Directorul executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România, George Bădescu, susține faptul că marile magazine s-au conformat la ordonanța de urgență, dat fiind faptul că perioada sa de aplicabilitate este determinată. Actul normativ OUG 67/2023 prevede obligația comercianților de a aplica reducerea la cele 14 alimente de bază doar pentru o perioadă de 3 luni. Astfel, rămâne de văzut ce se va întâmpla în supermarketuri de la data de 1 noiembrie 2023.
„Din informațiile pe care le avem, toți membrii asociației noastre au implementat prevederile Ordonanței de Urgență care a intrat în vigoare. Acest lucru se poate observa la raft. Există diferențe generate de modelul de business sau de anumite abordări comerciale pe lanțul de aprovizionare, însă, în ansamblu, putem spune că se poate observa în fiecare magazin că prevederile Ordonanței respective au fost aplicate.
Având în vedere că este vorba de o conjunctură specială, de faptul că este pe o perioadă limitată și are un obiectiv clar, și anume accesul consumatorilor cu venituri mai mici sau medii la produsele de bază, membrii noștri vor respecta și vor contribui ca parteneri la atingerea acestor obiective”, a transmis George Bădescu.
(CITEȘTE ȘI: Măsurile impuse de Marcel Ciolacu dau rezultate. Cu cât au scăzut prețurile alimentelor la raft)
Dragoș Frumosu salută inițiativa guvernului condus de Marcel Ciolacu de a reduce prețurile alimentelor, văzând potențialul ordonanței de a ajuta românii. Pe de altă parte, președintele federației sindicale crede că există variante în care comercianții să păcălească ordonanța. Un caz, dat ca exemplu, este pâinea de 300 de grame.
„Eu sunt convins că Ordonanța este foarte bună, este lăudabilă, pentru că este o gândire pentru oamenii mai săraci din România, care sunt mulți. Din păcate, 60-65% trăiesc la nivelul salariului minim sau poate 100-200 de lei peste salariul minim, deci bani insuficienți pentru traiul unei familii de la o lună la alta, chiar dacă amândoi soții lucrează. Pericolul este mai mare acolo unde numai unul lucrează și unde există și doi, trei copii, nu vorbim de mai mulți. Deci ideea este foarte bună.
Există variante ca peste două săptămâni să observăm, spre exemplu, că lipsesc de la raft pâinea de 300 de grame, cea simplă, și că se găsește pâine de 300 de grame cu adaos de lapte sau de cartofi, sau mai știu eu ce ingrediente în plus, deci nu e cea simplă”, a spus Dragoș Frumosu.
1.Pâine albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300-500 de grame, fără specialități; (s-a ieftinit cu 35,63 %);
2.Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%; (redus cu 20,03%);
3.Brânză telemea din lapte de vacă vrac; (preț redus cu 35,69%);
4.Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 de grame;
5.Făină albă de grâu „000” 1 Kg; (preț redus cu 27,69%);
6.Mălai standard 1 kg; (reducere cu 30,67%);
7.Ouă de găină calibrul M 10 buc;
8.Ulei de floarea-soarelui 1L;
9.Carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard); (preț redus cu 20,03%);
10.Carne proaspătă porc (carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc);
11.Legume proaspete vrac (legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia); (reducere cu 26,17 % pentru ardei, cu 18,34% pentru pepene verde vrac);
12.Fructe proaspete vrac (fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă);
13.Cartofi proaspeți albi vrac; (prețul a fost redus cu 50,13%);
14. Zahăr alb tos 1 Kg. (reducere cu 19,15%).
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.