Ce se întâmplă în noaptea de Sânziene 2024. Obiceiuri, tradiții și mituri când porțile cerului se deschid
Sânzienele sau Drăgaica, cum este cunoscută în tradiția populară, reprezintă una dintre cele mai semnificative zile, plină de tradiții, superstiții și obiceiuri care pot influența destinul într-un mod profund. Începe totul în noaptea de Sânziene, adică între 23 și 24 iunie, o perioadă în care se respectă cu strictețe anumite interdicții pentru a asigura norocul pe toate planurile în anul ce urmează. Iată tot ce trebuie să știi despre această sărbătoare!
În mitologia românească, Sânzienele sunt considerate zâne bune din categoria ielelor, dar se spune că devin surate cu Rusaliile, zâne rele, atunci când nu li se respectă sărbătoarea. Din străvechi timpuri, Sânzienele sunt cunoscute și sub numele de Drăgaicele, fiind asociate cu ziua Sfântului Ioan Botezătorul, pe 24 iunie, conform tradiției populare.
Citește și: OBICEIUL RESPECTAT AN DE AN DE SOLSTIŢIUL DE VARĂ. PROCEDURA PE CARE O FAC MULŢI ROMÂNI
În ziua de Sânziene este considerat interzis să desfășori orice fel de activitate, mai ales lucrări fizice în câmp sau grădină, deoarece cei care încalcă această „regulă nescrisă” sunt susceptibili să atragă primejdii asupra lor. Însă, nu doar ziua este marcată de astfel de credințe, ci și în noaptea de 23 spre 24 iunie.
În diverse părți ale României se organizează bâlciuri și iarmaroace, o ocazie în care tinerii bărbați și fetele au posibilitatea să se întâlnească și să socializeze. În tradiția sărbătoririi Sânzienelor, un aspect important este reprezentat de dansul executat de un grup format din 5-10 fete, dintre care una este aleasă ca Drăgaică.
În aceeași noapte se spune că apare în mod miraculos floarea albă de ferigă, care aduce noroc celui care o găsește și are puterea de a citi gândurile oamenilor. Înainte de miezul nopții, tradiția cere ca casa să fie înconjurată cu făclii aprinse pentru a asigura o bogăție sporită în anul următor. Totodată, se fac zgomote în timpul nopții pentru a alunga spiritele rele de lângă locuință.
Pe 24 iunie, oamenii atârnă crengi de arțar la uși și ferestre pentru a alunga toate forțele negative. În plus, dacă hainele, covoarele și lenjeriile sunt lăsate la soare în această zi, ele vor fi protejate de molii. Este considerat un semn de prosperitate și noroc dacă în această zi vezi o furnică roșie.
În anumite regiuni, se obișnuiește să se consume turte cu flori de soc pentru a asigura sănătatea pe tot parcursul anului. Conform vechilor tradiții, culegerea și consumul petalelor de albăstrică (floarea de grâu) aduce noroc în toate aspectele vieții pentru restul anului.
Citește și: RUSALII 2024, TRADIȚII ȘI OBICEIURI. CE NU AI VOIE SĂ FACI ASTĂZI, 23 IUNIE