Ce se întâmplă, de fapt, dacă dormi cu aerul condiționat deschis. Mulți români fac această greșeală

Publicat: 17/08/2024 | 14:24
sursă foto: Facebook

În aceste zile caniculare din luna august, aerul condiționat este intens folosit. Pentru că zilele sunt extrem de călduroase, iar umiditatea persistă și pe timpul nopții, majoritatea românilor preferă să doarmă cu aerul condiționat pornit. Ei bine, dacă te-ai întrebat ce se întâmplă dacă dormi cu dispozitivul pornit, specialiștii vin cu anumite clarificări. Utilizarea incorectă sau exagerată îți poate dăuna.

Deși mulți români și-au făcut un obicei din a dormi cu aerul condiționat pornit, experții în domeniu atrag atenția că o temperatură în cameră mai mică de 25 de grade poate expune organismul uman la anumite riscuri. Consecințele sunt diferite de la persoană la persoană, însă printre cele mai frecvente simptome se numără somnul deficitar, crampe și deshidratare. NU RATA : Tarifele au „explodat” în august 2024. Cât costă un bilet cu telecabina din Bușteni până la Babele

Ce se întâmplă dacă dormi cu aerul condiționat pornit

Aerul condiționat scade foarte mult umiditatea în încăpere, iar acest lucru se răsfrânge asupra organismului uman, în special asupra pielii și a căilor respiratorii. Cei care întâmpină probleme legate de alergii  – bronșită sau astm – ar putea să simtă o agravarea a acestora, plus creșterea iritației la nivelul pielii – mai ales în cazul celor cu dermatită sau piele atopică.

Totodată, Jorge Angel, cadru medical, susține că dormitul cu aerul condiționat deschis poate provoca răceli, crampe sau contracturi musculare. De asemenea, temperaturile scăzute pot afecta capacitatea organismului de a produce hormonii esențiali din corp. Imunitatea are și ea de suferit.

”Aerul condiționat scade foarte mult umiditatea mediului, iar acest lucru face tractul respirator și pielea să se usuce. Încearcă să folosești ventilația naturală și unui umidificator. Pentru a păstra aerul răcoros pe timp de noapte poți aprinde aerul condiționat înainte de a merge la somn, însă este recomandat să nu adormi cu dispozitivul deschis”, spune Jorge Angel.

Dacă totuși preferi să dormi cu aerul condiționat deschis, experții recomandă să iei câteva măsuri de precauție – de la controlul optim al sistemului pe timp de vară, până la setarea dispozitivului astfel încât el să se oprească în timpul nopții. Dacă dorești să-ți asiguri un somn bun și de calitate, temperatura camerei în care dormi nu trebuie să scadă sub 25 de grade. Citește și: Cod galben de ploi torențiale și grindină, în plină caniculă. Care sunt zonele afectate