Ce se întâmplă, de fapt, dacă bei cafeaua pe stomacul gol, în fiecare dimineață

Publicat: 13/07/2023 | 15:27

Ceașca de cafea este nelipsită, în fiecare dimineață, în cazul multor români! Unii preferă să o bea pe stomacul gol, fără să știe la ce riscuri se supun. Dacă în ceea ce privește efectele benefice, subiectul este în continuă dezbatere, atunci când vine vorba despre cele adverse, lucrurile sunt mai clare. De ce nu ar trebui să bei cafea, fără să fi mâncat ceva înainte?

Cafeaua se numără printre cele mai populare băuturi din întreaga lume, iar multe persoane aleg să o consume dimineața, la prima oră. Puțini oameni știu la ce riscuri se supun atunci când beau o ceașcă pe stomacul gol. Cafeaua conține compuși chimici, care pot provoca efecte pozitive sau negative în organismul unui om. Acestea pot fi resimțite atunci când nu mănânci nimic înainte să o bei. Dacă alegi să beai cafea înainte de micul dejun atunci trebuie neapărat să știi că principala substanță activă este cafeina. Concret, aceasta are un efect de stimulare la nivelul sistemului nervos central, al inimii și al mușchilor.

CITEȘTE ȘI: CÂȚI EURO AU PLĂTIT 6 TURIȘTI ROMÂNI, PENTRU O CINĂ COPIOASĂ ÎN THASSOS. LA FINAL, AU FOTOGRAFIAT NOTA DE PLATĂ

Pe lângă cofeină, această băutură conține și alți compuși bioactivi care au polifenoli, cum ar fi acidul clorogenici și acidul chinic, cu rol antioxidant. În compoziția ei, se regăsesc și câteva vitamine si minerale, precum vitaminele B2 si B3, magneziu, potasiu, fosfor si sodiu. Ca efecte benefice, cafeaua crește nivelul de energie, creșterea performanțelor fizice și mentale, dar și susținerea sănătății sistemului cardiovascular.

CITEȘTE ȘI: CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ ÎȚI VERIFICI TELEFONUL IMEDIAT DUPĂ CE TE-AI TREZIT. TULBURAREA PSIHICA DE CARE TE POȚI IMBOLNAVI

De ce nu trebuie să bei cafeaua pe stomacul gol

Dacă mai sus v-am prezentat câteva efecte benefice ale acestei băuturi, acum vă punem la dispoziție tot ce trebuie să știți despre efectele adverse ale cafelei. În cazul în care este consumată înainte de micul dejun, atunci trebuie să vă așteptați la un disconfort la stomac. Cu timpul, veți simți probleme mai serioase în organism, pentru că beți cafea înainte să mâncați.

De asemenea, consumul ei pe stomacul gol va perturba ritmul circadian. Orice organism eliberează cortizol dimineața, pentru ca oamenii să se simtă activi și plini de energie. Ei bine, cafea inhibă acțiunea hormonului, dar și îndepărtează mineralele importante. Aceasta elimină potasiul, calciul sau magneziul din organism, dacă nu ai servit o masă înainte să bei. Cofeina vă dă palpitații cardiace, transpirație și anxietate. Ora corectă pentru a savura cafeaua este între 9:30 și 11:30, după micul dejun.