Un fenomen extrem de ciudat are loc la nivel global, motiv pentru care rechinii atacă oamenii. Cazurile de indivizi care au fost uciși de rechini au crescut anul acesta, iar cercetătorii au explicat ce se întâmplă, de fapt, în această perioadă.
Gavin Naylor, directorul Programului pentru cercetarea rechinilor de la Universitatea din Florida, a dezvăluit ce se întâmplă cu rechinii în această perioadă. Potrivit cercetătorului, fenomenul are loc pe întreg globul pământesc, motiv pentru care turiștii trebuie să evite anumite zone.
„Suntem în medie pentru această perioadă a anului. Cred că, la nivel global, sunt de obicei între 70 și 80 de atacuri neprovocate în întreaga lume.
Este un fenomen global, dar nu este distribuit într-un mod egal. Într-un an s-ar putea să avem două sau trei atacuri în Hawaii în succesiune rapidă. Anul viitor, ar putea fi Noua Caledonie; ar putea fi în Australia de Vest. Iar anul acesta, se întâmplă în largul coastei Long Island”, a spus Gavin Naylor. (CITEȘTE ȘI: Alertă cu rechini lângă Barcelona! Mai multe plaje au fost închise)
Unul dintre motive ar fi că de sub suprafața apei, silueta unui înotător sau surfer arată foarte asemănătoare ca mărime și formă cu un leu de mare sau o țestoasă. Ca urmare, rechinii atacă oameni crezând că sunt alte creaturi.
Un alt motiv este apa, tulbure și agitată care îl îngreunează pe rechin în recunoașterea pradei. Rechinii caută în mod natural hrana în jurul apusului, al răsăritului și pe timp de noapte. Oamenii care se află în apă în aceste momente sunt mai expuși riscului.
În plus, gurile râurilor și lacurilor au în mod normal condiții proaste de apă și adesea sunt zone de reproducere pentru pești. Ceea ce face un loc ideal pentru ca rechinii să găsească hrană. (CITEȘTE ȘI: Oficial! Motivul pentru care românca Roxana Donişan ar fi fost ucisă de rechin în Egipt. Ce au scris autoritățile în raport)