Ce se întâmplă, de fapt, când mănânci cartofi prăjiți în ulei. Cum ne afectează alimentele gătite în ulei, pe termen lung
În cadrul unui interviu, Acad. dr. Anca Sima a dezvăluit ce înseamnă, de fapt, pentru organism, să mâncăm alimente prăjite sau caramelizate. Membra Academiei Române a venit cu o explicație la care puțini s-ar fi așteptat.
Potrivit spuselor Ancăi Sima, alimentele prăjite distrug colesterolul bun de care are nevoie organismul. În momentul în care mâncăm mai degrabă alimente gătite în ulei, aducem în organism pro-oxidanți. Pe de altă parte, problema nu este la prăjirea propriu-zisă, ci la cât de frecvent consumați astfel de alimente:
„Mâncarea conține compuși pro-oxidați sau foarte glicați. Intentinul, celula intestinală, imediat îi transportă și, în momentul în care sintetizează proteinele, din care va face HDL, le face defectuoase. Pentru că are o sumedenie de produși pro-oxidanti, pe care i-a luat din alimentație.
Celula intestinală le aplică pe HDL când îl sintetizează acolo. Pac! De aceea, contează foarte mult cum e hrana. De exemplu, hrana bună, dar prăjită în exces, înseamnă grămadă de pro-oxidanți, grămadă de molecule de glicare târzie, zahărul caramelizat adică, asta e mai periculos decât zahărul ca atare”, a spus Acad. dr. Anca Sima.
(CITEȘTE ȘI: De necrezut! Cât au plătit Ema Uta și Alex Bodi pentru un burger cu cartofi prăjiți, în Maldive)
Cum ne afectează consumul de alimente prăjite
Conform explicațiilor doctorului, alimentele prăjite scad cantitatea de colesterol bun de care avem nevoie pentru procesele de antioxidare. Antioxidanții sunt benefici pentru a menține greutatea, pentru a preveni îmbătrânirea, pentru a ține la distanță cancerul și o mulțime de alte boli. Ca urmare, este ideal să controlați cantitatea de alimente prăjite, dar și caramelizate pe care le consumați.
„Dacă ne mișcam este probabil să îi creștem cantitatea, acesta este un lucru bun. În rest, ca să nu fie compromise proteinele din învelișul lui înseamnă să nu avem situații pro-oxididante, primele pro-oxidante sunt simplu de înțeles pentru că provin din intestin, adică din hrană”, a explicat Acad. dr. Anca Sima pentru PRO TV, la emisiunea „Doctor de Bine”.