Ce se întâmplă dacă refolosești cofrajele pentru ouă. Mulți români o fac și e foarte periculos

Publicat: 06/03/2023 | 16:15
Sursă foto: Ziarulromânesc

Se poate spune că refolosirea cofrajelor de ouă este un obicei destul de întâlnit în rândul românilor, însă puțini sunt cei care știu pericolul din spatele acestui gest. Iată despre ce este vorba, dar și ce spun experții. 

Potrivit experților, cutiile de ouă refolosite ar putea pune în pericol sănătatea consumatorilor. Fiind din carton, acestea nu pot fi curățate sau dezinfectate, ceea ce înseamnă că excrementele, germenii și bacteriile, care se găsesc adesea pe coaja de ou, se transferă pe cutie.

Vezi și: FOCAR DE SALMONELLA DIN CAUZA CONSUMULUI DE CIOCOLATĂ. MAI MULTE PRODUSE AU FOST RETRASE DE PE PIAȚĂ

”Excrementele reziduale, care se găsesc uneori pe coji de ouă, se lipesc de cutii. Aceasta înseamnă că ouăle proaspete pot fi contaminate cu germeni“, explică experții de la centrul de consum din Berlin.

Totodată, aceștia recomandă aruncarea cutiilor după o singură utilizare și avertizează consumatorii să fie atenți să își igienizeze mâinile după ce au umblat cu ouăle, dar și ustensilele de gătit. Conform Ordonanței Germane privind Igiena Alimentară (LMHV), nu este interzisă refolosirea cutiilor de ouă, însă cetățenii sunt avertizați să manevreze cu atenție produsele, mai ales în cazul copiilor și a persoanelor vârstnice, cele mai vulnerabile categorii. Ouăle pot conține agenți patogeni precum Salmonella.

Cum se manifestă Salmonella

Vezi și: CÂTE ZILE PUTEM PĂSTRA OUĂLE ÎN FRIGIDER? IATĂ 3 PONTURI PENTRU MENȚINEREA PROSPEȚIMII OUĂLOR

Potrivit declarațiilor făcute de FSAI, Salmonella se va manifesta destul de repede, persoanele care au consumat produse contaminate cu această bacterie urmând să se simtă rău după 12-26 de ore. Printre cele mai întâlnite simptome ale acestei bacterii se numără diareea, febra, cefaleea și crampele abdominale. Cei mai afectați vor fi întotdeauna cei cu un sistem imunitar scăzut și anume bătrânii și bebelușii.

„Deși consumul produselor contaminate nu prezintă un risc acut pentru sănătate, există un risc crescut dacă există un consum continuu de oxid de etilenă în alimentele contaminate pe o perioadă lungă de timp”, susține FSAI.

Sursă foto: ziarulromanesc