Ce se întâmplă dacă pui grâu la încolţit de Sfântul Andrei? Cele mai bizare tradiţii din România
Sfântul Andrei este sărbătorit în fiecare an de români în data de 30 noiembrie, iar de această zi se leagă multe tradiții și superstiții populare. Dintre acestea cea mai răspândit este ce legată de grâul pus la încolțit, care joacă un rol important. Ce se întâmplă dacă pui grâu la încolţit de Sfântul Andrei?
În data de 30 noiembrie este prăznuit Sfântul Andrei, acesta este considerat ocrotitorul românilor și cel care a adus creștinismul în țara noastră. De această zi se leagă multe superstiții, iar farmecele, descântecele și tradițiile își dau întâlnire în noaptea de 30 noiembrie, fiind considerată un fel de Halloween românesc.
(CITEȘTE ȘI: SFÂNTUL ANDREI. TRADIȚII ȘI OBICEIURI. DE CE SE PUNE BUSUIOC SUB PERNĂ. CE NU AI VOIE SĂ FACI ÎN ACEASTĂ ZI DE MARE SĂRBĂTOARE)
Ce se întâmplă dacă pui grâu la încolţit de Sfântul Andrei?
Ce mai populară tradiție de Sfântul Andrei este pusul grâului la încolțit. Grâul este un simbol în tradiția folclorică, dar și în cea religioasă. Este utilizat în mai toate ritualurile, începând de la naștere, până la înmormântare, iar bobul de grâu încolțit este simbolul vieții care biruiește moartea. De asemenea, în lumea ortodoxă, grâul este un simbol dumnezeiesc al creștinilor.
Astfel, grâul este folosit și cu scop predicativ în noaptea din ajunul sărbătorii Sfântului Andrei. Acesta este un simbol al belșugului, dar și un prevestitor al recoltelor de anul viitor. Potrivit tradiției, grâul pus la încolțit este aducător de noroc și belșug.
Mai exact, în funcție de cum crește acesta, persoana care l-a pus la încolțit va avea sau nu noroc material, belșug și împliniri în anul care urmează. Dacă grâul crește des și înalt, va fi un an rodnic. Grâul se lasă la încolțit până în noapte de Anul Nou, atunci când cei care l-au pus vor afla cum o să le fie anul următor, în funcție de câte de mare și bogat a crescut grâul.
(VEZI ȘI: CE PROGRAM VOR AVEA MAGAZINELE MEGA IMAGE DE SFÂNTUL ANDREI ŞI PE 1 DECEMBRIE)
Tradiții și superstiții de Sfântul Andrei
De Sfântul Andrei există mai multe superstiții și tradiții, iar unele dintre ele sunt destul de bizare.
- Se spune că în noapte de 29 noiembrie ies și umblă strigoii, care devin foarte periculoși pentru cei vii. Ei pot lua viața rudelor, aduc pagubă și suferință. Pentru a se feri de spiritele rele, românii folosesc usturoiul pe care îl mănâncă și cu care își ung fruntea, încheieturile trupului, ferestrele casei, ușile și clanțele ușilor, scările, hornul, boii și vacile la coarne.
- În noapte de Sfântul Andrei, fetele tinere trebuie să pună sub pernă 41 de boabe de grâu pentru a își visa ursitul. Pentru același vis prevestitor, fetele pot să pună sub pernă șu un fir de busuioc.
- Se mai spune că la miezul nopții Sfântul Andrei se deschid cerurile, aceasta fiind noaptea vrăjilor și a farmecelor.
- Ziua de 30 noiembrie, Sfântului Andrei, mai este numită și Ziua Lupului. Se credea că în această zi lupul devine mai sprinten și își poate îndoi gâtul țeapăn. În noaptea Sfântului Andrei, lupii încep a vorbi cu grai omenesc și spun lucruri îngrozitoare, iar cine le ascultă vorbele, piere. Mai mult, cei atacați de lup în această noapte se preschimbă în vârcolaci.