Merele sunt unele dintre fructele preferate de români, iar mulți oameni aleg să le consume cu tot cu coajă. Totuși, o serie de cercetări avansate arată că persoanele care mănâncă în acest fel merele se supun unor riscuri uriașe. De asemenea, oamenii de știință au transmis și câteva recomandări în acest sens pentru a ne feri de pericolele care amenință sănătatea.
Recent, American Chemical Society, una dintre cele mai mari societăți de știință din lume, a publicat un studiu în revista Nano Letters în cadrul căruia cercetătorii au arătat că atât coaja merelor, cât și primul strat de din pulpă pot fi periculoase pentru sănătatea oamenilor.
Citește și: Noul pericol de la munte. Salvamontiștii trag un semnal de alarmă: „Chiar în pământ”
Merele sunt unele dintre cele mai consumate fructe de către români. Mulți oameni aleg să le mănânce în pauzele de la serviciu sau ca pe o mică gustare rapidă. Așadar, nu iau în considerare eliminarea cojii, ci doar le spală.
Ei bine, studiul societății American Chemical Society, condus de profesorul Dongdong Ye de la Universitatea Agricolă Anhui din China, a arătat că oamenii care consumă coaja merelor și primul strat de pulpă se supun unor riscuri uriașe.
Cercetărorii au descoperit că pesticideleutilizate în agricultură pot pătrunde în coaja merelor. Astfel, oamenii de știință au suținut că simpla spălare a fructelor nu este suficientă. Pentru a reduce riscul de a consuma aceste substanțe periculoase trebuie îndepărtată atât coaja, cât și un strat din pulpă.
Pentru realizarea raportului, cercetătorii au utilizat un nou tip de analiză numit spectroscopie Raman îmbunătățită la suprafață (SERS). În acest fel, oamenii de știință au putut să măsoare cu precizie distribuția pesticidelor în straturile de coajă și pulpă ale merelor.
În studiul realizat de American Chemical Society se precizează că pesticidele pot pătrunde până la o adâncime de cel puțin 30 de micrometri sub coajă, echivalentul a jumătate din grosimea unui fir de păr.
Totuși, concentrația substanțelor scade pe măsură ce se îndepărtează de coajă. Ținând cont de acest detaliu, cercetătorii le recomandă oamenilor să elimine un strat de pulpă mai gros de 2 milimetri pentru a reduce riscul ingerării pesticidelor.
Citește și: De ce ne doare capul când stăm la soare. Vlad Ciurea: „Lumea ori nu știe, ori se preface”