Dacă te gândești să devii vegan, află că nu este chiar atât de simplu precum pare. La început, corpul tău va avea de suferit și îți va fi greu să te dezobișnuiești de mâncatul cărnii. Care sunt cele trei schimbări majore prin care vei trece?
Veganismul este un tip de alimentație vegetariană prietenoasă cu mediul înconjurător, care exclude complet produsele de origine animala si oferă avantaje clare pentru sănătate.
Specialiștii britanici notează că alimentația vegetariană (care o include pe cea vegană, alături de cea lacto-ovo-vegetariană, pescetariană si flexitariană) este nutritivă și sănătoasă. Aceasta este asociată cu un risc mai mic de boli de inimă, hipertensiune, diabet de tip 2, obezitate, cancer și un nivel mai mic al colesterolului.
Motivația o constituie aportul mai mic de grăsimi saturate și calorii, combinat cu aportul mai mare de fibre si fitonutrienșți cu proprietăți de protecție, comparativ cu o alimentație non-vegetariana.
În cazul în care ai de gând să devii vegetarian, iată ce trebuie să știi. Ce schimbări se vor desfășura în organismul tău?
Primul lucru pe care îl vei observa, când renunți la produsele animale din alimentație, va fi un plus de energie. Aceasta vine din îndepărtarea cărnii procesate din peisaj (element comun al multor alimentații omnivore) și înlocuirea ei cu fructe, legume, semințe și nuci. Înseamnă mai multe vitamine, minerale și fibre. Dar și din pregătirea in casa a meselor de peste zi (inclusiv pachetul pentru job), cu atenție la ingrediente, în locul alegerii unor gustări și mâncăruri la îndemâna, dar nesănătoase, din oraș.
Pe măsura ce trec săptămânile, conținutul crescut de fibre și fermentarea carbohidraților din intestin vor aduce schimbări la nivelul tranzitului intestinal, care va fi fie reglat, fie ușor deranjat (iritarea acestuia se poate calma odată cu diversificarea bacteriilor din intestin, care vine odată cu o alimentație vegană echilibrată, spun studiile de specialitate). Oamenii de știință cred că numărul mare de specii de bacterii intestinale poate fi benefic pentru întregul sistem digestiv, și îl poate face mai puternic, exact ca in natura.
Persoanele care suferă de acnee pot observa, după câteva luni bune de veganism, că au mai puține probleme cu tenul (conform unui studiu din 2010). Dar, în paralel, nivelul de Vitamina D din organism va fi unul scăzut – depozitele acesteia din corp ne ajung în jur de două luni, iar cât de mult iți ajunge Vitamina D depinde de momentul anual în care ai decis să devii vegan.
Dacă ai început noul stil de viață toamna, atunci iarna trebuie sa nu uiți de alimente fortificate sau de suplimente alimentare de Vitamina D2 (vegană).
În paralel, absența sării și alimentelor procesate din bucătăria ta va însemna un plus major pentru sănătatea cardiovasculara. Poți preveni bolile de inimă, atacul cerebral și riscul de diabet se va reduce.
Când ești vegan deja de 1 an, trebuie sa te preocupe nivelul de Vitamina B12 din organismul tău. Acesta este un nutrient esențial funcționarii corecte a celulelor nervoase si sangvine, iar eliminarea produselor animale din alimentație îl poate face dispărut complet din peisaj. Evită asta prin alimente fortificate (drojdie inactivă), suplimentele de vitamine sau chlorella.
Absenta Vitaminei B12 se manifesta prin lipsa de aer, epuizare, memorie deficitara si înțepături la nivelul mâinilor și picioarelor. De asemenea, poate creste riscurile cardiovasculare și poate afecta permanent nervii și creierul.
După câțiva ani de veganism, oasele tale vor începe să observe schimbarea: scheletul uman absoarbe minerale pana la 30 de ani, după care procesul se oprește; după aceea, corpul utilizează calciul din oase, iar sistemul trebuie alimentat continuu prin alimentație, produse fortificate si suplimente alimentare, pentru ca scheletul sa rămână puternic. Veganii au un risc cu 30% mai mare de fracturi osoase, comparativ cu vegetarienii si omnivorii, spun studiile.
VEZI ȘI: ALERTĂ ALIMENTARĂ ÎN ROMÂNIA! MAI MULTE FRUCTE ȘI LEGUME PERICULOASE AU AJUNS ÎN MAGAZINE