Autoritățile americane au desfășurat o operațiune de amploare, pe parcursul mai multor ani, vizând destructurarea unui grup infracțional care se ocupa cu furtul din bancomate prin deja celebra metodă skimmimg. În atenția FBI au intrat Robert Duczon, Ionuț Gherasim, Ionuț Paraschiv și Zsolt Dezsy. Cei patru au fost filați o bună perioadă de timp, iar împotriva lor există mai multe capete de acuzare. CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, vă prezintă informații exclusive legate de acest caz care a pus agenții FBI pe jar, precum și decizia luată de judecătorii din România care au analizat cererea de extrădare a lui Robert Duczon, depusă de autoritățile americane.(CITEȘTE ȘI: FOSTĂ VEDETĂ PRO TV, ARESTATĂ ÎN SUA! A LUCRAT LA EMISIUNEA LUI CĂTĂLIN MĂRUŢĂ)
Robert Duczon – ”românul care a îngrozit New York-ul” – se află, acum, pe teritoriul României, numai că autoritățile judiciare americane au solicitat părții române extrădarea sa pentru a fi judecat pentru infracțiunile comise, alături de ceilalți trei complici, pe teritoriul Statelor Unite. Potrivit cererii de arestare provizorie în vederea extrădării emise de autoritățile judiciare americane, Robert Duczon este urmărit internațional pentru săvârșirea infracțiunilor de fraudă cu dispozitive de acces, conspirație la fraudă prin cablu și fraudă bancară și furt calificat de identitate. Din conținutul cererii formulate de americani a reieșit și existența unui mandat de arestare valid emis de autoritățile judiciare americane, precum și faptul că nu a intervenit prescripția răspunderii penale. (VEZI ȘI: POVESTEA CUTREMURĂTOARE A ROMÂNULUI UCIS ÎN INDONEZIA)
Trei capete de acuzare
Împotriva lui Robert Duczon există trei capete de acuzare, iar infracțiunile de care acesta s-ar face vinovat – alături de cei trei complici – sunt foarte grave.
Cap de acuzare (1): Conspirație la comiterea de fraudă cu dispozitive de acces – pedeapsă maximă de 7,5 ani închisoare;
Cap de acuzare (2): Conspirație la comiterea de fraudă prin cablu și fraudă bancară – pedeapsă maximă de 30 de ani închisoare;
Cap de acuzare (3): Furt calificat de identitate, sprijin și complicitate la comiterea acestei infracțiuni – pedeapsă maximă de 2 ani închisoare, ce trebuie adăugată la orice altă pedeapsă primită de Robert Duczon.
Robert Duczon a făcut parte dintr-un grup de persoane implicate într-o ”conspirație” pentru desfășurarea unor operațiuni de “skimming” din Statele Unite, inclusiv în zona orașului New York. “Skimming”-ul este o activitate ilegală care presupune folosirea unor dispozitive pentru a înregistra – pe ascuns – numerele cardurilor de credit sau debit, plus numerele personale de identificare ale deținătorilor de conturi. Cei patru ”descurcăreți” au folosit apoi informațiile respective pentru a confecționa carduri contrafăcute, efectuând retrageri în numerar sau cumpărături prin folosirea conturilor bancare ale victimelor. Robert Duczon și complicii săi s-au ocupat cu această activitate ilegală încă din anul 2014. În anul 2016, NYPD a pătruns în locuințele lor și i-a arestat, descoperind și dovezi certe ale activității infracționale.
„Cei patru inculpați în acest caz sunt acuzați de conspirație. Au furat identitatea utilizatorilor de ATM-uri, înlocuind panouri întregi ale bancomatelor cu scopul de a înregistra clienții care introduc numerele PIN. O astfel de infracțiune nu va fi tolerată în Queens”, a declarat, la momentul arestării celor patru, procurorul districtual Richard A. Brown. (CITEȘTE ȘI: FURT DE 10.000 DE EURO, SURPRINS DE O CAMERĂ DE SUPRAVEGHERE! HOȚUL ESTE CĂUTAT DE POLIȚIȘTII GĂLĂȚENI)
”Sunt întrunite condițiile extrădării, dar…”
Analizând cererea de extrădare formulată de autoritățile judiciare americane, judecătorii români au constatat că sunt întrunite toate condițiile extrădării lui Duczon, motiv pentru care au și admis cererea.
”Soluția pe scurt: (…) constată că faţă de persoana extrădabilă DUCZON ROBERT sunt întrunite condiţiile extrădării. În temeiul art. 52 alin.3 teza I din Legea nr. 302/2004 republicată şi art.13 din Tratatul de extrădare dintre România şi Statele Unite ale Americii, semnat la Bucureşti la data de 10.09.2007 şi ratificat de România prin Legea nr. 111/2008, admite cererea de extrădare a persoanei extrădabile DUCZON ROBERT formulată de autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii (…)”, au hotărât judecătorii. (VEZI ȘI AICI: “MAFIOTUL” ROMÂN DE PE FACEBOOK A FOST ARESTAT DE FBI LA NEW YORK! ERA PORECLIT ”OMUL FĂRĂ CHIP” ȘI…)
Dar Robert Duczon va mai sta, totuși, în România, fiindcă nu poate fi extrădat din cauza… COVID-19. Între România și SUA există restricții de circulație, în această perioadă în care pandemia de coronavirus face ravagii, așa că ”spaima americanilor” nu va intra, încă, pe mâinile lor.
”Având în vedere declararea la 11.03.2020 a pandemiei ca urmare a răspândirii globale a COVID-19 de către Organizația Mondială a Sănătății, închiderea granițelor SUA, declararea stării de urgență în baza decretului Președintelui României, precum și faptul că Biroul INTERPOL a comunicat instanței de judecată că toate predările/preluările persoanelor extrădabile au fost anulate, urmează a fi dispusă amânarea predării până la ridicarea restricțiilor de circulație dintre România și SUA, moment la care va fi posibilă predarea persoanei extrădabile. La acest moment, instanța se află în imposibilitate de a prevedea o perioadă determinată temporal având în vedere lipsa totală de previzibilitate generată de pandemie”, se arată în motivarea instanței.
Robert Duczon era reținut din luna ianuarie a acestui an
Robert Duczon fusese arestat la începutul acestui an, în vederea extrădării în Statele Unite ale Americii, însă – ținând cont de circumstanțele impuse de pandemia de coronavirus – extrădarea va fi pusă în practică după ce restricțiile vor fi ridicate.
”În temeiul 58 alin.1 lit.c din Legea nr. 302/2004 republicată dispune amânarea predării persoanei extrădabile DUCZON ROBERT către autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii, până la încetarea restricțiilor de circulație între România și SUA. Dispune arestarea persoanei extrădabile DUCZON ROBERT în vederea extrădării către autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii, pe o perioadă de 30 de zile, de la data încetării motivelor care au justificat amânarea predării. Constată că persoana extrădabilă DUCZON ROBERT a fost reţinută şi arestată provizoriu în vederea extrădării de la data de 27.01.2020. Va revoca arestarea provizorie a persoanei solicitate luate în temeiul art. 44 din legea nr. 302/2004 republicată. Va dispune punerea de îndată în libertate a persoanei solicitate dacă nu este arestată în altă cauză”, este decizia judecătorilor. (NU RATA: UN ROMÂN DIN NEGREȘTI-OAȘ A FOST UCIS DE POLIȚIȘTII INDONEZIENI! VERSIUNEA OFICIALĂ: ”S-A OPUS ARESTĂRII!” PRIETENUL VICTIMEI: ”E O MINCIUNĂ!”)
În ce constă metoda ”skimming”
„Skimmingul constă în instalarea de dispozitive la bancomate sau POS-uri, prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cărţilor de credit care, ulterior, pot fi folosite pentru inscripţionarea unor noi cărţi de credit, cu care se fac extrageri de numerar. De asemenea, alt mod infracțional pentru obținerea datelor în vederea clonării cardului este «bucla libaneză» – un dispozitiv care se montează la gura bancomatului și care blochează cardul înăuntru. Imediat apare un «binevoitor» care își oferă ajutorul, află PIN-ul chiar de la client și, după plecarea acestuia, scoate cardul din bancomat”, se arată într-un comunicat transmis de IGPR. (CITEȘTE ȘI: UN CUNOSCUT INTERLOP DIN CAPITALĂ POARTĂ UNIFORMA POLIȚIEI ROMÂNE. CUM S-A FOTOGRAFIAT BĂRBATUL)
Poliția Română recomandă ascunderea chitanțelor, facturilor sau altor documente care conțin informații despre card, precum și anunțarea băncii în cazul în care cineva își schimbă datele personale.
„Dacă vi se blochează cardul în bancomat, nu cereți și nu permiteți ajutorul nimănui și mai ales nu spuneți nimănui PIN-ul! Acoperiți tastatura cu mâna în momentul formării codului PIN și verificați autenticitatea fantei în care se introduce cardul bancar. Înainte de a efectua orice operațiune de extragere de numerar, este bine ca utilizatorii să tragă ușor de tastatura bancomatului. În cazul în care aceasta este falsă, se desprinde. Un alt indiciu asupra falsității tastaturii este aspectul tastei cu nr. 5. Dacă este originală, tasta 5 prezintă o ușoară denivelare, în timp ce pe tastatura falsă este perfect netedă”, se arată în același comunicat. (VEZI ȘI AICI: INTERLOPUL MONTANA A TRAS CU PISTOLUL ÎNTR-UN BEACH-CLUB CUNOSCUT DIN MAMAIA…)
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected] sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)