DAN DIACONESCU, dezvăluiri bombă! AU FOST SAU NU ASASINAȚI Eminescu, Preda și Păunescu?
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor în România. Veștile nu sunt tocmai bune pentru cei care se așteaptă la o creștere a sumei actuale

Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor în România. Veștile nu sunt tocmai bune pentru cei care se așteaptă la o creștere a sumei actuale

De: Ileana Mlădinoiu 30/08/2023 | 13:46
Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor în România. Veștile nu sunt tocmai bune pentru cei care se așteaptă la o creștere a sumei actuale
Reevaluarea sau reviziuirea deciziei de pensionare. Noua formulă de calcul.

Tema pensiilor publice din România a devenit una dintre cele mai sensibile, atât la nivel social, al opiniei publice în general, cât și pentru Executivul condus de actuala coaliție. Potrivit informațiilor de la Guvern, care circulă într-un ritm tot mai dinamic, vor apărea o serie de modificări în modul de calcul al pensiilor cuvenite seniorilor. Vestea proastă este că recalcularea pensiilor nu se va mai face de la 1 septembrie 2023, așa cum se știa, fiind amânată până în 2024.

Totuși, un nou proiect de Ordonanță de Urgență este așteptat să facă lumină în complicata problemă a recalculării pensiilor.

Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor în România. Veștile nu sunt tocmai bune pentru seniori

Ministerul Muncii a pus la dispoziția publicului, în transparență decizională, un proiect de Ordonanță de Urgență privitor la recalcularea pensiilor, iar oamenii au fost invitați să își exprime părerea în legătură cu anumite schimbări.

Ordonanța prevede noutăți legate de reevaluarea sau revizuirea deciziei de pensionare și aspecte prin care se reglează sau corectează sume de bani, însă termenul pentru punerea în aplicare și clarificarea procedurilor a fost amânat pentru 31 august 2024.

De asemenea, actul normativ propus elimină mai multe facilități, cum ar fi posibilitatea de a cumpăra retroactiv vechime, cu o cotizație minimă de 25% din salariul minim brut pe economie, respectiv 3.000 de lei.

În paralel, prin noua lege a pensiilor- aflată, de asemenea, în stadiu de proiect-se oferă pensionarilor alternativa indemnizației sociale pentru cei care nu au îndeplinit un stagiu complet de cotizare. De exemplu, celor care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani le vor fi recalculate veniturile, existând posibilitatea de a rămâne cu indemnizația socială, în loc de pensie. Pensionarii care au îndeplinit stagiul minim de 15 ani vor avea dreptul de a decide între pensia pe care o primesc și indemnizația socială – care, uneori, poate fi mai mare decât pensia – în termen de trei luni de la aplicarea legii.

Reevaluarea sau revizuirea deciziei de pensionare. Cum se va face

Proiectul de Ordonanță vizează și angajări pe funcții publice în cadrul caselor teritoriale de pensii, având în vedere deficitul de personal raportat la numărul de pensionari aflați în evidența acestora, dar și la complexitatea documentației pentru stabilirea drepturilor de pensie.

Scopul măsurii este de a eficientiza și dezvolta serviciile digitalizate – o cerință asumată prin PNRR – pentru recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii. Pentru a face acest lucru, casele de pensii din întreaga țară au lansat concursuri pentru ocuparea a 1.000 de posturi noi, însă aplicarea noii legi a pensiilor a fost amânată din nou, aceasta urmând a intra în vigoare abia din ianuarie 2024.

Noua formulă de calcul a pensiilor

Pentru a elimina inechităţile dintre bărbați și femei sau pentru cei care au cotizat egal şi primesc pensii diferite, aşa cum se întâmplă în prezent, Ministerul Muncii a propus ca diferenţierea în ceea ce privește cuantumul pensiilor să se facă în funcţie de vechimea în muncă. În prezent, toţi pensionarii primesc o pensie minimă de 640 de lei, chiar dacă au cotizat 12 ani, 18 ani sau 34 de ani.

Conform noii formule de calcul propuse, la un stagiu de cotizare de minimum 15 ani, pensionarii vor primi 45% din salariul minim brut şi 1% din salariul minim brut pentru fiecare an în plus. Astfel, se ajunge la o departajare mai clară, în funcţie de numărul de ani lucraţi.

Cum arată proiectul de OUG pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii:

„Art. III – Ordonanţa de urgență a Guvernului nr. 90/2021 privind unele măsuri din domeniul pensiilor publice, aprobată cu modificări de Legea nr. 362/2022, se completează după cum urmează:

1.După articolul 4, se introduce un nou articol, art. 5, cu următorul cuprins:

„Art. 5 -(1) Prin derogare de la prevederile art. 1, termenul de încadrare în categoria funcţiilor contractuale se prelungeşte până la data de 31 august 2024 personalul desfășurând activități în vederea recalculării pensiilor din sistemul public de pensii în vederea eficientizării operaționale și serviciile electronice avansate pentru sistemul național de pensii prin digitalizare și recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii conform Planului Național de Redresare și Reziliență din cadrul R6. Reforma sistemului public de pensii, Investiția 10., Jalon 240 -Sistemul informatic din cadrul Casei Naționale de Pensii Publice și I9. Susținerea procesului de evaluare a dosarelor de pensii aflate în plată, Jalon 239 -Toate dosarele de pensii recalculate.

(2) Activitățile prevăzute la alin.(1) au în vedere următoarele acțiuni:
a) determinarea stagiilor de cotizare și a numărului de puncte pentru perioadele de vechime în muncă realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, în baza informațiilor existente în arhiva electronică, în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de muncă a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, cu modificările și completările ulterioare.

b) Emiterea deciziilor de pensii în sistem centralizat și transmiterea acestora către casele teritoriale de pensii în vederea verificării, îndosarierii, împlicuirii și transmiterii către pensionari.

c) Recalcularea dosarelor de pensii provenite din vechiul sistem al agricultorilor, prin determinarea numărului de puncte conform noii formule de calcul a pensiilor, emiterea și transmiterea deciziilor de pensii către pensionari.

Vârsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Fost profesor de limba și literatura română și ulterior de limba franceză, având o experiență de aproape 40 de ani în învățământ. A făcut pasul către presă în anul 2004, la ziarul local Punctul pe i. A publicat articole pe diferite domenii citeste mai mult
Parteneri
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Mihai Trăistariu, dezvăluiri șocante despre starea de sănătate a lui Gabriel Cotabiță: „În primăvară a venit salvarea și l-a luat”. Ce nu știa publicul
Mihai Trăistariu, dezvăluiri șocante despre starea de sănătate a lui Gabriel Cotabiță: „În primăvară a...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă despre bunica ei
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut? Ei, bine, ați obținut!”
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Cu ce viteză a zburat racheta Oreşnik, lansată de Rusia asupra orașului Dnipro. Spionajul militar ucrainean oferă noi date
Cu ce viteză a zburat racheta Oreşnik, lansată de Rusia asupra orașului Dnipro. Spionajul militar...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Viorel Lis, prima apariție după ce Oana Lis a anunțat că este internat în spital! Ipostaza inedită în care s-au afișat cei doi
Viorel Lis, prima apariție după ce Oana Lis a anunțat că este internat în spital!...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților, de fiecare zi.”
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada e de jumătate de metru. Ninsorile vor continua în 23 de judeţe
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
OPPO a prezentat noul telefon Find X8 Pro în România
OPPO a prezentat noul telefon Find X8 Pro în România
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Wow! Lidia Buble a fost înșelată de iubit! A povestit totul în detaliu, iar amanta nu-i era deloc străină
Wow! Lidia Buble a fost înșelată de iubit! A povestit totul în detaliu, iar amanta...
Produsul alimentar care a atins un nou record în România. Vânzările sunt estimate la 1 miliard de lei în 2024
Produsul alimentar care a atins un nou record în România. Vânzările sunt estimate la 1...
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Câți români au votat până acum
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate...
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să conducă pe șosele
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să...
Ronald Gavril face dezvăluiri intime din relaţia cu Anamaria Prodan. Ăsta este marele secret al impresarei!
Ronald Gavril face dezvăluiri intime din relaţia cu Anamaria Prodan. Ăsta este marele secret al...
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne...
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Medicul Vlad Ciurea ne spune care sunt cele mai bune 3 alimente pentru un creier sănătos
Medicul Vlad Ciurea ne spune care sunt cele mai bune 3 alimente pentru un creier...
Sunt consternat! Reacţie tulburătoare după ce Gabriel Cotabiţă a murit la 69 de ani: Am copilărit cu el
Sunt consternat! Reacţie tulburătoare după ce Gabriel Cotabiţă a murit la 69 de ani: Am...
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă:
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
Minerva spune zodiile care își schimbă viața pe final de an. Ei sunt nativii care au noroc la bani. Era timpul să vină și vremea lor
Minerva spune zodiile care își schimbă viața pe final de an. Ei sunt nativii care...
În ce să ții, de fapt, cartofii ca să nu încolțească și să fie buni până la primăvară. Este un secret pe care bunicii îl respectau cu sfințenie. Așa păstrau legumele peste iarnă
În ce să ții, de fapt, cartofii ca să nu încolțească și să fie buni...
Gabriel Cotabiță a murit. Motivul decesului
Gabriel Cotabiță a murit. Motivul decesului
×