Ce se întâmplă cu proiectul BRUA: „Rusia pătrunde nestingherită în Europa prin aceste conducte”
Dacă acum șase ani se discuta despre reducerea dependenței de gazul rusesc, între timp Europa a acționat exact invers. Specialiștii se întreabă ce se întâmplă cu proiectul BRUA.
Din câte se pare, Rusia acționează nestingherită pentru a-și duce la bun sfârșit planurile. Astfel, FGSZ, transportatorul maghiar de gaze, a aprobat, la sfârșitul săptămânii trecute, un plan de investiţii privind construcţia, până în octombrie 2021, a unui gazoduct până în Serbia, cu o capacitate de șase miliarde metri cubi pe an.
Grupul energetic ungar MOL, care controlează FGSZ, a anunţat şi el că a decis să se va alăture proiectului gazoductului TurkStream, care face legătura între Rusia şi Turcia via Marea Neagră.
Totodată, compania bulgară de gaze Bulgartransgaz a anunţat că vrea să se împrumute cu 400 de milioane de euro pentru a finanţa gazoductul Balkan Stream, care e o prelungire pe teritoriul Bulgariei a conductei ruseşti TurkStream.
BRUA, faza 2, constă într-o conductă de 50 km, de la Recaș la Horia, pentru a se interconecta cu Ungaria. Termenul de finalizare este 2022, costurile fiind estimate la 68,8 milioane de euro.
Comisia Europeană a blocat un proiect similar
În urmă cu șase ani, un proiect foarte asemănător a fost blocat de Comisia Europeană. La fel ca proiectul Nord Stream, TurkStream este o conductă menită să scoată Ucraina de pe traseul livrărilor de gaze în Europa. De fapt, sunt două conducte, fiecare de câte 15,75 miliarde metri cubi, una care duce până în Turcia, prin Marea Neagră, și alta care ar urma să treacă prin Bulgaria, Serbia, Ungaria. TurkStream a început să alimenteze încă de la începutul anului Bulgaria.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și omologul său rus Vladimir Putin au inaugurat oficial pe 8 ianuarie 2020 gazoductul TurkStream care simbolizează reconcilierea lor.
Deși România trebuia să facă parte dintr-un așa-numit coridor vertical care sa lege sistemele de transport de gaze naturale din Romania, Bulgaria si Grecia, despre acest proiect nu există noi informații.
Șeful FGSZ a făcut afirmații dure despre rolul României în proiectul BRUA. Citește în detaliu aici ce a spus acesta, dar și ce probleme are țara noastră cu independența energetică.