Cand oamenii mor, autoritatile elibereaza un certificat de deces in baza caruia sunt scosi din orice activitate sociala. Intrebarea care se pune, insa, este ce se intampla cu tot ceea ce inseamna conturi de socializare, dupa moartea titularului.
Asta s-a intrebat si un expert in on-line din America, Dan Shaffe, care a alcatuit un ghid al vietii noastre sociale de pe internet, dupa moartea utilizatorilor. Specialistul a pornit de la faptul ca toate conturile de Twitter sunt sterse dupa o perioada de 6 luni de absenta din mediul virtual, insa nu pentru orice platforma de socializare este valabila aceasta regula.
Cele mai multe retele sociale nu se vor putea atinge de conturile utilizatorilor, pana cand nu primesc o cerere in mod expres din partea unei rude sau a unui reprezentant oficial, se arata pe site-ul mashable.com.
____
CITESTE SI:
_____
Chiar daca sunt sterse sau dezactivate, conturile “raposatilor” raman intr-o baza de date si pot fi folosite in cazul unor investigatii din partea autoritatilor.
Multe platforme de socializare cer dovezi clare din partea membrilor familiei celui care anunta moartea unui utilizator, insa Facebook permite transformarea profilului unei persoane dragi intr-o pagina memoriala. Aceasta va sta la dispozitia prietenilor persoanei respective, acestia avand posibilitatea sa isi scrie amintirile despre cel decedat sau putand sa ii vada pozele.
Facebook nu va sterge profilul din propria initiativa, desi aici se ridica o alta intrebare interesanta. Oare ce se va intampla cand numarul profilurilor celor morti va fi mai mare decat al celor vii? Potrivit cercetatorilor de la XKCD, asta se va intampla in anul 2065, daca Facebook nu se mai extinde sau in 2130, daca membrii continua sa se inmulteasca.
R.O.