Ce se întâmplă cu preţurile apartamentelor, de la 1 ianuarie 2024: „Scad preţurile sau intră în faliment”
Anul 2024 vine cu surprize în ceea ce privește piața imobiliară. Specialiștii susține că dacă nu vor scădea prețurile apartamentelor de la 1 ianuarie, firmele vor intra în faliment.
București, Cluj, Timișoara și Constanța se numără printre orașele identificate cu probleme în ceea ce privește piața imobiliară. După ce prețurile au crescut considerabil în ultimul an, o analiză arată că 70% din dezvoltatorii imobiliari ar putea intra în insolvență anul viitor. Motivul este că nu reușesc să vândă apartamentele, iar din 2024 vor fi nevoiți să achite statului taxe mai mari. Astfel că ar putea avea loc o schimbare importantă în acest domeniu.
Citește și: ROMÂNII AU DE PLĂTIT O NOUĂ TAXĂ DACĂ VOR ÎN CONCEDIU ÎN GRECIA! CÂȚI BANI TREBUIE SĂ SCOATĂ DIN BUZUNAR
Ce spun specialiștii despre prețurile apartamentelor, de la 1 ianuarie 2024
Specialiștii în economie susțin că 7 din 10 dezvoltatori riscă să intre în insolvență de anul viitor. Mai exact din 3.000 de constructori cât are Capitala, 2.300 s-ar putea confrunta cu probleme dacă nu scad prețurile de la 1 ianuarie 2024. Adrian Negrescu, analist economic, a mărturisit că această situație depinde, printre altele, de creșterea taxelor și de cererea de locuințe scăzută.
„Sunt dezvoltatori imobiliari cu capacitate financiară redusă, dependenți de cashflow și de dinamica pieței, vulnerabili în fața modificărilor financiare – creșterea taxelor, a costurilor operaționale în general și scăderea cererii de locuințe.
Capacitatea lor financiară este grevată, în prezent, și de nivelul creditelor contractate – ale căror costuri au crescut semnificativ.”, a declarat Adrian Negrescu, pentru Observator.
Pentru a supraviețui pe piața imobiliară, dezvoltatorii ar fi nevoiți să taie considerabil din prețurile apartamentelor. Radu Georgescu, analist financiar, a explicat situația din punct de vedere matematic.
„Matematic vorbind, ca să avem aceeași accesibilitate la credite, ori scad prețurile cu 50%, ori scade IRCC-ul la 2%. IRCC-ul nu are cum să scadă, avem o inflație de 8%, deci în următoarele 6 luni o să avem o scădere destul de accentuată a prețurilor.”, a declarat Radu Georgescu.
Secretarul General al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari, Bogdan Ivan, recunoaște problemele din piața imobiliară, însă contrazice previziunile analiștilor. Acesta susține că prețurile nu vor scădea.
„Pe măsură ce lucrurile devin mai dificile, să vedem în această industrie să reziste doar cei care au finanțare corespunzătoare, doar firmele mari, doar dezvoltatorii puternici.
La locuințele noi, vă pot spune că nu există posibilitatea, din punct de vedere economic și tehnic și economic ca acest lucru să se întâmple și anume ca prețurile să fie scăzute.
Pentru faptul că inflația încă este la un nivel înalt, încă vedem preturi ridicate la materiale.”, a spus Bogdan Ivan.