Este vestea momentului pentru șoferii români! Ministerul Finanțelor a decis plafonarea temporară a tarifelor asigurărilor auto obligatorii (RCA). Cât timp vor fi valabile noile prețuri, de fapt.
Proiectul de lege urmează să fie aprobat, iar dacă va primi votul final, plafonarea tarifelor RCA va fi valabilă pentru o perioadă de 6 luni și se va aplica tuturor polițelor de asigurare noi.
„Prezenta hotărâre stabileşte tarifele de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie, denumită în continuare asigurare RCA, ce urmează a fi aplicate de către societăţile de asigurare care practică asigurarea RCA, denumite în continuare asigurători RCA (…).
Tarifele de primă maxime prevăzute la alin. (1) se stabilesc la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 1 martie 2022 şi sunt valabile pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, se arată la art. 1 al proiectului de hotărâre.
Totodată, proiectul de lege prevede ca, în situația în care tarifele practicate de asiguratorii RCA de la 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele practicate de la 1 martie 2023, reprezentanții vor alege cel mai mic tarif dintre cele două. Dacă proiectul de lege se aprobă, tarifele se vor aplica perosoanelor fizice și juridice.
Cele mai mari tarife urmau să le plătească șoferii de până în 30 de ani, pentru un autoturism cu o capacitate cilindrică de peste 2.500 cmc, un tarif al polițelor RCA de până la 4.700 de lei. Tarifele cele mai mici se cuveneau persoanelor din categoria de vârstă 51-60 de ani, pentru un autorurism cu o capacitate cilindrică de 1.200 cmc. Numai în ultimul an, prețul polițelor RCA s-au scumpit cu 20%.
“Societățile de asigurări vor folosi tarifele din martie 2022. Mai mult, pentru a veni în sprijinul cetățenilor care vor o poliță RCA, autoritatea va renunța la taxa de 1%. Vrem sa avem stabilitate pe piata RCA”, a declarat la Digi24 Valentin Ionescu, directorul de stabilitate financiară din cadrul ASF.
Vezi și: CE NU TREBUIE SĂ FACĂ ȘOFERII, ÎNAINTE SĂ PLECE LA DRUM LUNG! CE TRANSMIT EXPERȚII AUTO