Ce se întâmplă atunci când ţi se stinge lumânarea, în noaptea de Înviere? De ce e bine să ajungi cu lumină acasă, de Paşte
În noaptea de Înviere, cetățenii merg în grupuri spre biserică pentru a lua parte la slujbă și pentru a lua Lumină. Însă, ce se întâmplă atunci când ţi se stinge lumânarea? De ce e bine să ajungi cu Lumină acasă, de Paşte.
Românii respectă foarte multe tradiții, iar una dintre ele este mersul la biserică în noaptea de Înviere. Aceștia iau Lumină Sfântă și o aduc acasă, unde vor ciocni câte un ou și vor petrece timp de calitate alături de cei dragi. Însă, ce se întâmplă atunci când ţi se stinge lumânarea, în noaptea de Înviere? De ce e bine să ajungi cu Lumină acasă, de Paşte?
Vezi și LUMINA SFÂNTĂ DE LA IERUSALIM, ADEVĂR SAU MISTIFICARE
Lumina se aduce acasă într-o candelă sau cu o lumânare simplă. Aceasta trebuie să fie ținută aprinsă în ziua în curs sau chiar mai multe zile la rând. Noaptea de Înviere este încărcată cu spiritualitate și se spune că este bine să aduci candela aprinsă acasă, fără să se stingă pe drum.
Citește și DE CE SE CIOCNESC OUĂLE DE PAȘTE? CE ÎNSEAMNĂ ACEST OBICEI STRĂVECHI
Ce se întâmplă atunci când ţi se stinge lumânarea, în noaptea de Înviere?
Există mai multe superstiții care pendulează în jurul Luminei de la biserică, atunci când se stinge. Lumânarea sau candela se poate stinge din mai multe motive. În primul rând, din cauza condițiilor meteorologice. Preotul Paul Iulius Negoiță susține faptul că acesta nu este un păcat, căci deja ai primit Lumină în suflet.
„Da, sunt tot felul de superstiții care spun că dacă ți se stinge lumânarea până ajungi acasă… ți se întâmplă nu știu ce poveste. Nu este adevărat!
Lumânarea se stinge din cauza fenomenelor meteorologice: bate vântul și se stinge. Nu este Dumnezeu supărat pe tine. Dacă a bătut vântul, o mai aprinzi o dată. Dacă nu ajungi cu lumânarea aprinsă acasă, nu este nicio problemă! Ai primit lumină în suflet pentru că lumina nu este numai una materială, ci una spirituală.
Parohia nu este doar o arie geografică, este o arie de trăire spirituală. Când la Înviere fiecare aprinde lumină de la celălalt este un semn de unitate. Fiecare primește din aceeași lumină fără ca lumina să se împuțineze. Se creează o comuniune și faptul că oamenii primesc lumină unii de la alții este un simbol extraordinar. Vorbim despre generozitatea de a oferi celuilalt”, a spus preotul Paul Iulius Negoiță pentru DC News.
Vezi și TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE PAȘTE. CE NU ESTE BINE SĂ FACI ÎN SĂPTĂMÂNA MARE
Sursă foto: Pixabay