Ce se face mâine, 21 aprilie 2023, de Izvorul Tămăduirii? Este bine să dai de pomană anumite alimente

Publicat: 20/04/2023 | 10:46
Izvorul Tămăduirii este sărbătorit anual în fiecare vineri de după Paște / foto: Facebook

Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare creștină care are loc la câteva zile după Paște. Anul acesta creștinii ortodocși sărbătoresc Izvorul Tămăduirii  pe data de 21 aprilie, în Vinerea Luminată. În această zi sfântă, se consideră că este bine să dai de pomană anumite alimente. 

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii își are originea într-o legendă veche, conform căreia s-a petrecut o minune la un izvor din apropierea Constantinopolului. Conform acestei legende, un bărbat orb și-a recăpătat vederea după ce s-a spălat pe față cu apa izvorului. Omul a ajuns la izvor călăuzit de nimeni altul decât cel care avea să devină împăratul Bizanțului, Leon I. Împăratul a fost îndemnat de Maica Domnului să îl ajute pe bărbatul orb să ajungă la izvorul vindecător. După ce a devenit împărat, Leon I a construit o biserică de zid la locul respectiv, în semn de recunoștință și închinare.

Tradiții și obiceiuri de Izvorul Tămăduirii. Ce este bine să dai de pomană

Tradiția populară sugerează că pe lângă pomană, este important să faci fapte bune, cum ar fi să ajuți pe cei aflați în nevoie sau să donezi pentru cauze caritabile. Darul trebuie să fie oferit din inimă și cu sinceritate, cu gândul la binele celorlalți și la împăcarea cu Dumnezeu.

La această sărbătoare, pomana este considerată drept un act de generozitate și milostenie, iar alegerea darurilor poate varia în funcție de obiceiurile și tradițiile locale. Apa este un simbol important la această sărbătoare, deoarece Izvorul Tămăduirii se referă la apa care are puteri vindecătoare. Astfel, se pot oferi sticle de apă îmbuteliată sau apă în recipiente speciale, cum ar fi sticle de sticlă colorate sau căni frumos decorate.

În această zi sfântă, se consideră că este bine să dai de pomană alimente și băuturi, precum pâine, colaci, miere, vin sau apă, în semn de recunoștință și mulțumire pentru darul tămăduirii și al vieții.

CITEȘTE ȘI: Săptămâna Luminată. Tradiții și obiceiuri în perioada de după Paște. Ce nu ai voie să faci în aceste zile

Izvorul Tămăduirii. Tradiții și obiceiuri / foto: Facebook

De asemenea, lumânările sunt un simbol al luminii și purității în multe tradiții religioase, așadar pot fi oferite lumânări de diferite dimensiuni și culori. De cele mai multe ori, lumânările în culorile tradiționale ale sărbătorii, cum ar fi verde, roșu sau albastru sunt cele care sunt cel mai des oferite.

În cadrul sărbătorii Izvorului Tămăduirii, creștinii păstrează și respectă o tradiție de mulți ani. Mai exact, aduc la biserică icoane sau alte obiecte religioase pentru a fi binecuvântate.

Milostenia este asociată adesea oferirii de mâncare și băutură celor în nevoie, deci se pot oferi produse alimentare preparate în casă sau fructe proaspete. În unele zone, se obișnuiește să se ofere bani sub formă de pomană la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, așadar se pot oferi monede sau bancnote într-un plic special sau într-un portofel mic.

Sursa: Creștindortodox.ro.

VEZI ȘI: SAPTAMANA LUMINATA! Ziua de astazi se si Joia Verde. Ce nu ai voie sa faci!