Ce schimbări vor avea loc începând cu 31 martie, după intrarea României în Schengen aerian și maritim. Anunțul făcut de autoritățile române
Începând din 31 martie, adică de duminică, România va intra în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime. Vor intra în vigoare noi reguli, iar controalele vor mișuna pe aeroporturi și nu numai. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce măsuri noi vor lua în calcul autoritățile române odată cu această schimbare.
România intră în Schengen cu frontierele aeriene și maritime începând de duminică, 31 martie 2024. Autoritățile române vor lua noi măsuri privind controalele pe aeroporturi și nu numai. Secretarul de stat în MAI, Bogdan Despescu, a ținut să lămurească anumite aspecte care vor intra în vigoare odată cu spațiul Schengen, aerian și maritim. Noua schimbare nu aduce obligații în plus pentru călători, ci doar pentru autoritățile de la noi.
„Dorim să prezentăm şi să lămurim toate aspectele ce ţin de măsurile dispuse de Ministerul Afacerilor Interne începând cu data de 31 martie 2024, respectiv măsurile necesare odată cu intrarea României în spaţiul Schengen, când vor fi ridicate controalele la frontieră pe spaţiul aerian şi maritim. Această situaţie nu impune nicio obligaţie suplimentară pentru pasageri. Obligaţiile suplimentare sunt exclusiv în sarcina autorităţilor”, a transmis Bogdan Despescu, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”, notează Agerpres.
CITEȘTE ȘI: ADIO, SCHENGEN! AUSTRIA A TRANSMIS CEL MAI CLAR MESAJ PENTRU ROMÂNIA, PRIN CANCELARUL KARL NEHAMMER
În cursul anului trecut, pe aeroporturile din România au trecut 23 de milioane de călători. Cei mai mulți pasageri au fost înregistrați pe Otopeni.
„Analizele cu privire la necesarul de forţă au avut la bază informaţiile din anul 2023 şi în urmă cu mai mulţi ani. Pe aeroporturile din România, au fost înregistrate, în anul 2023, peste 160.000 de curse – 66% dintre acestea fiind Schengen – şi mai bine de jumătate din cele Schengen pe Aeroportul Otopeni. Vorbim de aproximativ 23 de milioane de pasageri, cei mai mulţi fiind înregistraţi tot la Otopeni, undeva la aproximativ 14 milioane, urmat de Aeroportul Cluj-Napoca, cu aproximativ 3 milioane, şi Aeroportul Iaşi, cu aproximativ 2 milioane. Din totalul pasagerilor, 300.000 au fost minori, iar în cazul a 2.500 dintre aceştia s-a luat măsura nepermiterii ieşirii din ţară”, a continuat Bogdan Despescu.
Numărul angajaților din aeroporturi și din porturile maritime va fi suplimentat
Chestorul Despescu a ținut să precizeze că începând de duminică se va suplimenta numărul angajaților care acționează în zona aeroporturilor de la noi și a porturilor maritime. Vor fi prezente și echipaje canine specializate în detectarea de droguri.
„Începând cu 31 martie 2024, persoanele care călătoresc către sau dinspre destinaţii din statele membre Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră. Ceea ce vă prezentăm astăzi se va aplica începând cu 31 martie şi în celelalte 16 aeroporturi şi 4 porturi maritime, cele situate în judeţul Constanţa. Concret, persoanele care intră în terminal, după ce parcurg procedura de control la securitate, activitate care nu se derulează decât de structurile Ministerului Afacerilor Interne şi activitate care este curentă în toate aeroporturile din Spaţiul Schengen şi, bineînţeles, celălalte aeroporturi internaţionale, persoanele respective nu vor fi supuse controlului la frontieră aşa cum este astăzi, la tonetele pe care cu toţii le ştim.
Pasagerii vor merge direct către porţile de îmbarcare şi în tot acest traseu parcurs, ei vor putea fi verificaţi de Poliţia de Frontieră, echipajele mixte ale Poliţiei Române, Jandarmeriei Române şi Inspectoratului General pentru Imigrări. Fac precizarea că aceste ghişee care astăzi sunt şi pentru Schengen şi pentru non-Schengen vor funcţiona, începând de duminică, numai pe fluxul non-Schengen”, a continuat acesta.
Autoritățile vor face controale aleatorii
Se vor face și controale aleatorii pentru a identifica actele de călătorie false, ori pentru a depista persoanele date în urmărire ori care au interdicția de a părăsi țara. Astfel de verificări se vor face și pentru a-i depista pe cei care nu respectă regulile privind însoțirea minorilor, combaterea migrației și a traficului de persoane. Cetățenii care vin în țara noastră din spațiul Schengen nu vor mai fi verificați.
„Cetăţenii care vin în România din Spaţiul Schengen, după debarcare, nu vor mai fi controlaţi aşa cum astăzi sunt controlaţi la ghişee. Tot într-un mod aleatoriu, pot fi verificaţi de echipele de Poliţie şi Jandarmerie. Pentru a simplifica interacţiunea cu cetăţenii şi a reduce timpul de verificare, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne s-a îmbunătăţit mecanismul de control prin dotarea personalului nostru cu sisteme de scanare, de verificare a actelor într-o formă digitală şi sisteme care pot fi folosite în deplasare, mobil. Dacă astăzi vorbim de aceste sisteme numai în tonete, în ghişee, de la 31 martie aceste dispozitive pot fi folosite în parcarea aeroportului, în zona de intrare în terminal sau în zona de îmbarcare către porţi”, a explicat Bogdan Despescu.