Ce sărbătorim pe 24 ianuarie
Pe 24 ianuarie, românii sărbătoresc Ziua Unirii Principatelor Române. În 2019, se împlinesc 160 de ani de la Unirea Principatelor Române. Acest eveniment istoric important este cunoscut și ca “Unirea Mică”. Unirea Principatelor Române reprezintă un pilon de bază pentru înfăptuirea statului național unitar român. La 5/17 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales drept domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie/ 5 februarie devine și domn al Munteniei. Dorința arzătoare a românilor de a se uni într-un singur stat s-a transpus în fapte la 1 decembrie 1918 când a avut loc Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.
Programul în 7 puncte denumit „Prinţipiile noastre pentru reformarea patriei” a fost formulat de revoluționarii moldoveni la 12/24 mai 1848. Acesta cuprindea țelul românilor, cel al unirii Țării Românești cu Moldova într-un singur stat.
La 19 aprilie/ 1 mai 1849, Convenția ruso-turcă de la Balta Liman a reinstaurat controlul politic al celor două puteri în Țara Românească și Moldova în timp ce înfrângerea Revoluției de la 1848 a reinstalat în Transilvania regimul absolutist habsburgic. Protectorarul Rusiei asupra Principatelor a luat sfârșit o dată cu înfrângerea acesteia în războiul Crimeei. Astfel, garanția colectivă a Marilor Puteri europene lua locul protectoratului, cu menținerea suzeranității otomane.
CITEȘTE ȘI: ZILE LIBERE ÎN 2019. URMEAZĂ O MINIVACANȚĂ DE PATRU ZILE ÎN IANUARIE
Ce sărbătorim pe 24 ianuarie. Un program politic care preconiza Unirea Principatelor într-un singur stat
În februarie 1857, la Iași, s-a organizat Comitetul Electoral al Unirii care a stabilit la 1/13 martie un program politic ce preconiza unirea Principatelor într-un singur stat. Adunările ad-hoc din Țara Românească și Moldova au adus împreună răspunsurile pozitive ale participanților prin cele două Rezoluții. Cea din Moldova a fost votată la 7/19 octombrie 1857m iar în Țara Românească la 8/20 octombrie 1857. Ambele rezoluții prevedeau neutralitatea celor două Principate, autonomia și unirea lor într-un singur stat cu numele de România.
La 10/22 mai-7/19 august 1858 s-a semnat Convenția de la Paris prin care se stabilea un nou statut fundamental al Principatelor. La 5/17 ianuarie 1859, Adunarea electivă s-a întrunit pentru alegerea unui domn pentru Principatele Unite ale Moldovei și Valahiei. Prin vot deschis, Alexandru Ioan Cuza a întrunit unanimitatea voturilor deputaților prezenți.
În dimineața zilei de 24 ianuarie/5 februarie 1859, la reluarea lucrărilor Adunării, Vasile Boerescu a cerut o ședință secretă în cadrul căreia a pledat în favoarea unirii Principatelor, punând în evidență legalitatea actului Unirii și propunându-l pe Alexandru Ioan Cuza ca domn. Astfel, s-a înfăptuit unirea celor două Principate într-un singur stat.
CITEȘTE ȘI: VACANŢE ÎN ANUL ŞCOLAR 2018 – 2019: CÂND ESTE PRIMA ZI LIBERĂ PENTRU ELEVI
Ce sărbătorim pe 24 ianuarie. Ziua este inclusă din 2016 pe lista zilelor libere legale din Codul Muncii
Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită pe data de 24 ianuarie, este inclusă din 2016 pe lista zilelor libere legale din Codul Muncii. În această zi, salariații primesc liber de la angajator. Anul trecut a fost primul în care această zi de sărbătoare a fost și zi nelucrătoare. De la regulile privind interdicția de a munci în zilele de sărbătoare sunt exceptați salariații din unitățile sanitare și cele de alimentație publică, scrie realitatea.net. Lor le este impusă munca în zilele de sărbătoare deoarece, în această perioadă, trebuie asigurată asistența sanitară și aprovizionarea cetățenilor cu produse alimentare de strictă necesitate.
Conform Codului muncii, salariaților amintiți anterior „li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile”, iar în cazul în care, din motive justificate, acest lucru nu este posibil, „salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzator muncii prestate în programul normal de lucru”. Și Și pentru elevi, ziua de 24 ianuarie va fi zi liberă.
Ce sărbătorim pe 24 ianuarie. Zile libere în 2019
Zile libere în 2019:
– 1 și 2 ianuarie (Anul Nou) – marți și miercuri;
– 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – joi;
– 26 aprilie (Vinerea Mare) – vineri;
– 28 și 29 aprilie (prima și a doua zi de Paști) – duminică și luni;
– 1 mai (Ziua Muncii) – miercuri; 1 iunie (Ziua Copilului) – sâmbătă;
– 16 și 17 iunie (prima și a doua zi de Rusalii) – duminică și luni;
-15 august (Adormirea Maicii Domnului) – joi; 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – sâmbătă;
-1 decembrie (Ziua Națională a României) – duminică;
– 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) – miercuri și joi.