Ce sancțiuni riscă platforma TikTok dacă se dovedește că ar fi fost vinovată de permiterea influențării votanților români la alegerile prezidențiale 2024? Vă prezentăm cele mai noi informații cu privire la acest caz!
România se află în centrul unui scandal cu implicații internaționale, după ce Comisia Europeană a început o anchetă împotriva platformei TikTok. Rețeaua socială este acuzată că ar fi permis influențarea alegătorilor români în timpul alegerilor prezidențiale. Aplicația riscă sancțiuni financiare severe, care ar putea ajunge pânî la 6% din veniturile globale anuale ale companiei-mamă, ByteDance.
„Suspectăm că puteri străine au folosit TikTok pentru a se amesteca în alegerile prezidenţiale din România. Acum, vom ancheta în detaliu TikTok conform Legii privind serviciile digitale şi cerem platformei să coopereze”, a declarat Thomas Regnier, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.
Investigația a fost începută în urma unor informații furnizare de serviciile române, ce indică posibilitea ca anii actori străini să fi folosit aplicația TikTok cu scopul de a se implica în procesul electoral. Cu toate acestea, nu putem să nu aducem în discuție faptul că platforma respinge acuzațiile, susținând că ar fi respectat toate reglementările legale în cadrul campaniilor electorale gestionate la nivel global.
„Nu acceptăm reclamele politice plătite, eliminăm proactiv conținutul care încalcă regulile noastre privind dezinformarea, hărțuirea și discursul care instigă la ură”, au transmis reprezentanţii platformei.
Citește și: Val de isterie lovește TikTok-ul, după anularea alegerilor. Oamenii își taie cărțile de identitate
Este important de precizat faptul că această anchetă a stârnit diverse reacții chiar și în străinătate. Patru senatori americani, care reprezintă atât partidul Republicat, cât și pe cel Democrat, au condamnat în mod public presupusa implicare a Rusiei în alegerile din România, folosind aplicația TikTok în acest sens.
„Condamnăm manipularea de către Putin a TikTok, controlat de Partidul Comunist Chinez, pentru a submina procesul democratic al României. Atacul lui Vladimir Putin asupra alegerilor din România este încă un exemplu al războiului hibrid pe care îl poartă asupra aliaților și partenerilor noștri europeni”, au transmis senatorii din Comisia de Relaţii Externe a Senatului.
Dacă se va ajunge la concluzia că aplicația TikTok a fost implicată, sancțiunile financiare ar putea fi uriașe. Există posibilitatea de a se emite o amendă care va reprezenta până la 6% din cifra de afaceri globală.
Citește și: Nu e un banc! Ce vând românii pe OLX, după ce în Diaspora s-a votat în turul 2 al alegerilor prezidențiale