La începutul anului, angajații din sistemul sanitar au organizat proteste în stradă și au amenințat cu declanșarea grevei generale, fapt ce le-a adus în cele din urmă bani în plus la salariu. Însă, majorările salariale nu sunt unitare, ci diferă în cazul fiecărei categorii de angajați din sistem. Astfel, cele mai mari creșteri de salarii au fost obținute nu de către medici, ci de asistenții medicali și infirmieri.
Ordonanță de Urgență adoptată de Guvern pe 7 martie prevede că fondul de salarii al angajaților din sănătate și asistență socială crește, începând de luna aceasta. Creșterile vor avea loc în două tranșe: una în martie și una în iunie. Însă, majorările salariale nu sunt unitare.
(CITEȘTE ȘI: INCIDENT ȘOCANT ÎN SALA DE OPERAȚIE, ÎNTR-UN SPITAL DIN BUCUREȘTI! UN CHIRURG ȘI-A ATACAT DOI COLEGI, ÎN TIMPUL INTERVENȚIEI)
Așa cum spuneam, angajații din sistemul sanitar se vor bucura de creșteri salariale. Însă, în mod surprinzător, cele mai mari creșteri de salarii au fost obținute nu de către medici, ci de asistenții medicali (40%), infirmieri (40%), brancardieri (45%), medici rezidenți (25%), precum și de biologi, chimiști, psihologi și fiziokinetoterapeuți (25%).
Medicii primari și medicii specialiști au obținut, procentual, o creștere de doar 13%. Dar trebuie precizat că nivelul salariilor și al sporurilor acestora este mult mai sus decât în cazul celorlalte categorii de angajați din sistem.
Astfel, după creșterile salariale acordate de Guvern în anul 2024, cei mai câștigați vor fi medicii rezidenți. Asta pentru că un medic rezident va câștiga, în medie, cu 1.685 de lei în plus la salariul brut.
Însă, nici în cazul asistenților medicali situația nu este una proastă. Aceștia au obținut, pentru anul 2024, o majorare de 40% a salariului de bază. Ceea ce înseamnă că după creșterile salariale conform noii OUG nr. 19/7 martie 2024, un asistent medical va câștiga în medie cu 2.000 de lei brut în plus. Adică în luna iunie o asistentă medicală va putea ajunge la un salariu de 7.574 lei.
De menționat este și faptul că această creștere este una etapizată:
În ceea ce privește faptul că majorările salariale nu sunt unitare, atât reprezentanții Guvernului, cât și cei ai Sanitas au explicat, la momentul negocierilor, că Executivul a acordat, practic, o creștere a fondului de salarii. Prin distribuirea acestor bani s-a încercat „înlăturarea inechităților”, declara ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.